När man har fixerat sig vid olika ölstilar, vivida smakbeskrivningar och allmänt nörderi ett tag så brukar det även färga av sig på det allmänna beteendet. Man talar i timmar med personer som har samma intresse, man köper kanske t-shirts med bryggeritryck och kanske även byter ut skrivbordsbilden på datorn till en egentagen bild från i somras. Du vet den där bilden där solen speglar sig i bordsskivan så det ser ut som att ölen glöder? Sen börjar man svänga sig med öltermer i dagliga talet, –”Nej, om man skulle ta och mäska in” när man stämplar in på jobbet eller –”Jag undrar vad det är för IBU på det här kaffet?”.
Steget efter blir att man döper ungarna/husdjuren till ”Dugge” och ”Poppel”, sätter en bumpersticker på bilen med ”Öl i bilen” och bokar tid för att tatuera in Omnipollo i svanken. Någonstans där i mitten bör man även ha sett över sitt personliga sortiment av glas. Jag säger inte att man måste ha specifika glas, men jag vill gärna poängtera att ett visst sorts glas kan förhöja upplevelsen väldigt mycket.
I slutändan så är det en fråga om smak och tycke, och vill du dricka din stout ur ett sprucket Duralex glas från 1973, som du köpte på loppis i Hacketorp i somras, så varsågod. Annars kollar du in del 1 i min glasguide härunder. Det kommer att komma en del 2 och kanske en del 3 också om ni har otur. Behandla den som ni vill, jag själv byter glas för olika tillfällen just för att jag vill, jag kan, och jag lever även i villfarelsen att man ska dricka ur ”rätt” glas.
I denna guide så har jag fått en del glas av www.sejdelshoppen.se och där är namnet ovanför bilden även en direktlänk till aktuellt glas. Vissa andra glas är införskaffade på annat sätt.
Vi börjar med några glas från tillverkaren Spiegelau.
Spiegelau IPA
Det här glaset är utvecklat ihop med bryggerierna Dogfish Head och Sierra Nevada. Två riktiga tungviktare på marknaden där framför allt Sierra Nevada är väldigt bekanta för oss Svenskar. Tanken med det här glaset är att förutom Speigelau’s supertunna kristallglas så skall ”bullarna” i foten släppa upp kolsyran i lagom takt och frigöra aromer i själva dryckeskupan.
Form/design:
Jag gillade inte glaset direkt när det kom ut på marknaden. Det ser lite skumt ut (pun intendend) med sin bulliga fot. Men med tiden så gav jag med mig, och tycker nu t.o.m. att ett välfyllt IPA-glas ser mycket inbjudande och trevligt ut.
Användarvänlighet:
Ja, det här är en högst personlig åsikt, eller snarare personlig fysiskt defekt kanske? Jag har en ganska stor snok, och glaskanten hugger gärna till i näsryggen. Det säger kanske mer om min näsa än om glaset, men det är oavsett ett faktum som spelar in. Det känns som att öppningen kunde vara lite större? Men, rent tekniskt så är det världsklass, tro det eller ej, men glasets utformning påverkar faktiskt arom-utsläppet positivt.
Omdöme:
+ Trevligt att dricka ur
+ Superbt aromutsläpp.
+/- Supertunt glas, vilket är bra, men det är jätteskört
– Svårdiskat
Passar bra till: Ja, IPA såklart. Men alla stilar med mycket humle för att dra nytta av designen fullt ut. Du kan med lätthet dricka vanlig hederlig lager ur den här också.
Spiegelau Stout
Efter succén, som man ändå måste säga, med IPA-glaset så kontaktade man Rogue och Left Hand Brewing och utvecklade ett glas för stouts och porters. Här blev det en slät fot och större kupa och glaset rymmer mera. Tanken med det är att i porter/stouts så är det ofta inte riktigt lika mycket kolsyra, vilket den släta foten hjälper den kolsyra som finns att ta sig upp till kupan ändå. Ofta kommer även stouts i större flaskor (i alla fall från USA) vilket ger behovet av ett större glas.
Form/design:
Det liknar IPA-glaset i stora drag, det är bara större och mer strömlinjeformat. Det ser lite ut som en ful svamp? På något sätt tycker jag ändå att det är estetiskt tilltalande. ”Fulsnyggt” brukar man säga ibland om saker som man inte riktigt vill erkänna att man tycker är snyggt.
Användarvänlighet:
Med tanke på vad jag sa ovanför om storleken på kupan, så får jag här valuta för pengarna. Större och mer av allt. Jag gillar det här glaset mera på det sättet, att näsan får plats. Att det är större gynnar även drycken, du får i mera i glaset, även om du delar på en ”bomber” med en polare så blir det ganska mycket i glaset. Aromutsläppet liknar IPA-glaset då det är samma tänk bakom, en avsmalnande fot som skjuter upp aromen i kupan, som i sin tur förstärks av att mynningen är mindre. En ”dubbel-kanon”.
Omdöme:
+ Rymligt, med bra aromskjuts.
+ Ganska stadigt, trots sin oversize kupa
– Svårdiskat om du handdiskar
– Skört, jag har haft glas som går sönder för minsta lilla stöt.
Passar bra till: Porter och stouts plus de dubbla varianterna på dom. Prova även att stjälpa i en IPA från stor flaska om du känner dig lite punk. Fungerar alldeles ypperligt.
Spiegelau Witbier
Det tredje specialdesignade glaset för en viss stil blir då Witbier/American Wheat. Denna gång vände man sig till Bell Brewing och tillsammans tog de fram denna form, som ser ut som… ja, jag vet inte? En hästov med fång? En upp och nervänd urna? Det är lågt men stort. ”Knubbigt” kanske är ett bra ord?
Form/design:
”Jättefult” är det korta svaret här. Jag gillar inte utseendet alls. Foten är underdimensionerad och kupan är överdimensionerad. Ungefär som mig, fast tvärtom, eller vänta…? Fast det spelar kanske ingen roll om det är överlägset i alla andra aspekter.
Användarvänlighet:
Jag fläskade i en 33:a Einstök Icelandic White Ale och effekten blev lite futtig? Det känns som man håller i ett tomt glas. Därför hällde jag i en och en halv för bildens skull. Och den lilla foten känns som ett olycksfall i arbetet. Väldigt märklig design och i det här fallet så tror jag inte att jag kommer att vänja mig. Tanken är nog också att man skall kunna peta i en hederlig tysk veteöl också? Annars skulle man inte gjort det så stort. Personligen tycker jag att det klassiska veteölsglaset är bättre. Dock så är det här ganska gott att dricka ur, och det får godkänt men inte mer.
+ Stort så att det rymmer en fullsize 500 ml veteöl.
+ Gynnar aromkoncentrationen med sin kupa.
– Ful design
– Obekvämt att hålla i.
– Kanske det svåraste glaset att diska om du diskar för hand?
Passar bra till: Veteöl och Witbiers.
Ja, detta var del 1. Del 2 kommer om ett par dagar och även en del 3. Har du själv något av glasen? Ge gärna en kommentar här under om du har andra åsikter eller vill dela med dig av dit glasnörderi.
Här kommer det tre länkar från Spiegelau om du vill veta mer om hur de tänkte när designen togs fram.
Spiegelau IPA glas.
Spiegelau Stout glas:
Spiegelau American Wheat
Fick Spiegelaus IPA-glas i julklapp för ett par år sedan men använder dem väldigt sällan. Tycker inte att de tillför något jämfört med andra glas jag brukar dricka ur (typ stor konjakskupa, vinglas m.m) . Så därför så har jag inte köpt något av de efterföljande special-glasen.
Fick Spiegelaus IPA-glas i julklapp för ett par år sedan men använder dem väldigt sällan. Tycker inte att de tillför något jämfört med andra glas jag brukar dricka ur (typ stor konjakskupa, vinglas m.m) . Så därför så har jag inte köpt något av de efterföljande special-glasen.