ALL IN BEER FEST 2015
Bildkällor: Jag själv förutom omslagsbilden tagen av Robert Helberg / Helbergs Humle
Så här tre-fyra dagar efter årets upplaga av All In Beer Fest i Göteborg så kan det vara på sin plats att rekapitulera? En sjukt rolig och intressant helg, fylld med trevliga bryggerier, snack med bryggare, bloggare, semi-bloggare och allmänt glada och likasinnade filurer. Alla var där för samma sak, att ha kul och att förkovra sig i allehanda exotiska brygder.
Jag själv deltog på alla tre passen, och hade bokat kraschområde ihop med Mrs. Hopmaestro och lite andra polare på Quality Hotel mittemot. Kan det bli bättre? 20 meter från Eriksbergshallen och rätt in i bingen, utan att passera ”Gå”. Perfekt! Om det blir ytterligare en Beerfest (vilket jag förutsätter) så blir det samma historia igen.
Varje pass inleddes med en förvirrad och något förhastad rundtur för att få en överblick av vad som serverades i tapparna. Det är nämligen så finurligt att det är olika utbud på de olika sessionerna, och även om det var oerhört hög nivå på alla öl, och man knappast går lottlös om man går på t.ex. 1 av 3 pass, så skulle det vara glassigt att veta innan. Men det är en liten bisak.
Efter att ha försett mig med en första öl, vilket i detta fall blev en ”Passionate Beating” från Brewski så hände väl ungefär följande saker utan direkt ordning.
CRAK Brewery, Campodarsego, Italien
Onekligen en duo sympatiska gentlemän som blivit inbjudna i år, just för att de sticker ut och att Italien håller på att utveckla en rejäl craftbeer kultur även dom. Förhandstipsen skvallrade om ”Guerilla 48 Luppoli”, en IPA med 48 sorters humle i. Efter att ha smakat en stund och försökt se imponerad ut så kunde jag inte hålla mig och frågade om den verkligen innehöll 48 sorters humle. Jag kunde nämligen inte ärligt påstå att den var direkt smakrik, även om den var ren och trevlig. Marco , deras bryggmästare, förklarade då att det var just det som var syftet med den. De har bryggt den som ett litet finger i ögat riktat mot dom som tror att mer humle ger en bättre och godare öl. Där fick jag för det. Däremot så rekommenderade han att jag provade den vanliga ”Guerilla” som skulle vara på plats dagen efter.
Jag provade den såklart dagen efter, och den var väldigt mycket smakrikare och godare. ”Trots” att den ”bara” innehåller tre sorters humle. En trevlig lektion och pratstund, och håll ögonen öppna, då jag tror att de har en deal med svenska ”Original Brands” på importen? Jag testade även deras DIPA ”Perfect Circle”, som även den var en lagom trevlig brygd.
Brewski, Helsinborg, Sverige
Ja, nere i obskyra hörnet så hände det prylar hela tiden. Berliner Weisse i massor till törstiga besökare. Frukthandlarnas våta dröm, Marcus Hjalmarsson pyttsar ut fruktinspirerade drycker till höger och vänster. Min personliga favorit blev ”Passionate Beating”, smaksatt med passionfrukt och rödbetor. Sjuk kombination, men även sjukt god. Rödbetorna tillför ett djup i den annars så lättsamma stilen. Den hoppas (och förutsätter jag) kommer på flaska så småningom, så att alla får möjlighet att prova.
I övrigt så dunkades det ut ”Peachonate Beating”, en persiko variant av ovan, inte alls lika god dock. ”Carmen Miranda and the Blasphemous Monkeys”, jordgubb/lime och ”Kathakwa Coffee Berliner”. Sist men inte minst, ”Pen!s Colada”, en berliner med ananas och kokosnöt. Well, det blev sessionens snackis och tog väl slut lika fort som den kopplades på. Hyfsat god var den med, trots sitt suspekta utseende.
Magic Rock, West Yorkshire, England
Det engelska bryggeriet som är tänkt lite granna att bli nästa slagskepp som seglar i volym från det Brittiska Kungadömet. Med nyinstallerad burklina som är under intrimning, så kan vi svenskar räkna med både det ena och andra från dom. Importören Great Brands var även där och försäkrade mig om att de smidde planer på högvarv angående de här gynnarna. Snubben från Magic Rock var en trevlig prick och vi talades vid både en och tre gånger under helgen.
Jag testade bl.a. deras collab med Stillwater, ”Pina Collision”, en sur Saison med ananas och brett och ”Bearded Lady Pedro Ximénez”, en sherry-fatlagrad Imperial Stout. Grymma prylar båda två. Det ska bli riktigt intressant att se vad som kommer från dom i framtiden.
Beavertown, London, England
Ja, de i Sverige redan väletablerade Beavertown var där och spred evangeliet. Grundaren och ägaren Logan Plant själv stod där och serverade det ena och det andra. Jag hade en lång pratstund med han och hans kollega och båda verkade ha trevligt. De hade med sig, förutom redan kända ”Black Betty BIPA” och ”Neck Oil” plus ”Gamma Ray” även den lite uddare ”Ajna”, en collab med Dogfish Head som är en ekfatslagrad enbär och blåbärshistoria á la suris. Jag outade här att jag tyckte att första aromen som letade sig upp hjärnan var rätt och slätt ”fart”, alltså fjärt helt enkelt – varpå Logan slänger båda händerna i luften och skriker ”I’ve succeeded!!”. När den luftade av sig lite så blev det en trevligare historia. Jag missade tyvärr ”Barrel Aged Papa Pils” som jag gärna hade provat.
West Coast Bryggeri, Göteborg, Sverige
Det nyare bryggeriet som slagit upp portarna och driver en klassisk image med betoning på det Engelska arvet. Bryggaren Dave, även han en synnerligen sympatiskt karl, förklarade för mig sin ideologi om jäst och arvet han bär med sig från England angående bryggning och hur öl skall smaka. Han utstrålade väldigt hög kompetens och det återspeglade sig även i hans öl.
Jag testade de två som fanns tillgängliga just där och då, en ”IPA” och en ”Red Ale. Båda väldigt trevliga och välsmakande, även för en humleknarkare som mig. Jag hyser ju en viss aversion mot just red ales, men denna kan jag mycket väl tänka mig att peta i mig fler av. Jag rekommenderar alla som är fans av klassiska öl att testa deras öl när ni får chansen.
Det här bryggeriet skall även hjälpa All In Brewing med deras kommande alster, varav en fanns på plats redan. ”SOMA Session IPA”, en jefla god krabat vilket ni lär bli varse så småningom.
I övrigt så fanns det en hel del gott att tillgå, och det finns varken plats, eller intresse från Er att läsa precis allt jag skottade i mig. Men några till höjdpunkter kommer här som ni kan vakta på.
Dugges hade ju med sig en hel del kul. Bl.a. ”Full Dügges”, den gröna i kollaget ovanför. En kiwi-suris.
Omnipollo, härskarna över crazy ideas och allmänt tokeri var där med både mixer och soft serve machine. Grymma godsaker.
Mikkeller släppte sin collab med Boon – Oude Geuze, Bone Dry Mikkeller Selection. Då blev det kö på riktigt.
I gäst-tapparna så huserade en galen herre vid namn Todd Strauss från Staterna och bjuckade på delikata mjöd och cider från B.Nektar. Det serverades även busfärsk Jai Alai och tunga bira från Angry Chair och J.Wakefield Brewing.
Ja listan blir lång.
Lite allmänt om tillställningen. Jag tyckte lokalen, Eriksbergshallen, passar alldeles utmärkt. Det upplevdes aldrig som riktigt trångt och varmt, trots att det var bra mycket folk där. Först tycker man det ser lite torftigt ut när man kommer in och glor lite, men när det kommer igång så är det som bortblåst. Det är avskalat och kalla fakta. Inget krims-krams. Man är nära bryggerierna och det är inget problem att prata med folk.
Utanför så fanns det food trucks av lite olika format och innehåll, och här kanske jag åt min godaste hamburgare någonsin. Suveräna grabbar i den trucken och de fick jobba på högtryck när ryktet spred sig. Nästan så man skäms när man tänker på sina egna torftiga kreationer hemma vid grillen.
Jag hoppas verkligen att det blir en till All In Beerfest under 2016, då det kändes helt underbart att glida runt och sippa på öl-bärtz av världsklass, utan en massa annat junk runtom. Med det så syftar jag på allehanda andra mässor som blandas upp med rom, whisky, chokladpraliner och tobaksprodukter. Inget ont i dom, de har också sin plats, men det här är the shit!
Grattis, tack och alla andra superlativ du kan komma på till All In Brewing med personal som arrangerade evenemanget.
Tack för ordet!