Mars månad och det känns mentalt lite bättre när man tittar ut runt klockan 17:00 och det fortfarande är ljust ute.
Våren är på G och så även anstormningen av öl i de s.k. ”Små Partierna”.
8:e Mars Systembolaget
Aecht Schlenkerla Fastenbier, Annan öl, 11574, Tyskland, 50 cl, 29,90 kr, 5,5 %
Ja, rököl ni vet… hate it…
Brewdog Two Way Street, IPA, 11847, Storbritannien, 33 cl, 29,50 kr, 5,5 %
En lite otippad collab så här till Fredagskvällen kanske? Eller otippad kanske den inte är? Jo det är den. Svenska Brygghuset Finn har i alla fall lyckats slå sina påsar ihop med BrewDog och kokat en NE-APA – alltså en något lättare hazy New England style pale ale. Egentligen bryggd för Malmö Öl & Whisky Festival, men nu även då ett släpp på Systembolaget. Det kan nog vara en gemytlig liten pjäs om man är på det humöret?
Collective Arts IPA No 6, IPA, 11741, Kanada, 47,3 cl burk, 45 kr+pant, 6,7 %
Flyttad från tidigare släpp. Kanadensiska Collective Arts som på kort tid satt avtryck i Sverige släpper sin IPA No 6. Humlad med Wai-Iti och Amarillo plus en dos färsk persika. Låter trefvligt!
De Struise Dark Horse Reserva, Övrig syrlig öl 12399, Belgien, 75 cl, 199 kr, 7,0 %
Det här är en blandning av De Struise´s Dirty Horse och Earthmonk. ”Svarta Hingsten” här har man blandat och sen lagrat 4 år på Bordeaux fat. ”Sur Röd” eller ”Sur brun” i detta fall, slår inte så högt hos mig, men är du en konnessör av stilen så kan det vara värt att kolla in.
Firestone Walker Stickee Monkey, Abt & kvadrupel, 11634, USA, 35,5 cl, 129 kr, 11,4 %
Numera börjar vi bli bortskämda med Spendrup’s generösa import av Firestone Walker, och då framförallt FW’s lite finare sorter. Det här är en pangraket som man inte får missa. Framför allt inte om man har en svag punkt för just Quadrupel’s. Gjutet köp!
Fuller’s Beer One, Strong ale, 12733, Storbritannien, 50 cl, 34,90 kr, 7,5 %
Likt en medelålders herre som upptäckt Viagra och vill göra karriär på Tinder, så har Fuller’s startat ett ”experiment-bryggeri” i ett desperat försök att tilltala den yngre generationen öldrickare. Just denna är kanske inte så revolutionerande, en Engelsk Strong Ale, men på sitt nystartade pilotbryggeri så brygger man även Grapefruit IPA och Thai Stout. Sent skall syndaren vakna.
Innis & Gunn Kindred Spirits Barrel Aged Stout, Torr porter & stout, 11760, Storbritannien, 33 cl, 26,90 kr, 6,1 %
Ja, och än en gång så kommer Ines och Gunnar med sin Kindred Spirits. Jag hyser en typ av agg mot Innis & Gunn, vi självutnämnda ”ölexperter” har en tendens att göra det. Men… faktum är att den här kan nog vara en av deras bättre? Så, jag kanske börjar bli soft med åren, men om jag måste köpa någon av deras öl, så blir det nog den här. Helt OK…för att vara I&G (Med hjälp av Tullamore Dew).
Lagunitas Undercover Investigation Shutdown Ale, Strong ale, 11410, USA, 35,5 cl, 31,90 kr, 9,7 %
Lagunitas är mer eller mindre stapelvara nuförtiden på Systembolaget och man kan räkna med att deras gamla klassiker dyker upp som en klocka varje år. Den här biran är deras egen internhyllning till den 20 dagarsstängning Lagunitas råkade ut för 2005, när bängen trålade djupt in i Lagunitas fabrik och gjorde en ”drug bust” mitt i deras Torsdagshäng. Anställda blev påträffade med tända joints precis när ABC (Alcoholic Beverage Control) traskade in i bryggeriet. Den dagen, eller snarare tiden efter den incidenten hjälpte Lagunitas bygga upp sin identitet och de blev sedan ett av världens största hantverksbryggerier (och sedan uppköpta, men det är en annan story). Tänk er om det hade hänt på Nils Oscar eller Oppigårds? Tror ni det hade blivit samma resultat där om grabbarna hade dragit en ”feting” precis när Länsstyrelsen råkade glida förbi?
Mikkeller Nelson Sauvin Mango Passion, Belgisk ljus ale, 11692, Danmark/Belgien, 75 cl, 179 kr, 9 %
Den evige professor Mikkel ligger sällan på latsidan. Här kommer en version av hans Nelson Sauvin med mango och passionfrukt som tillägg till ingredienslistan.
Mikkeller Spontancherryfrederiksdal, Lambic – frukt & bär, 11624, Danmark/Belgien, 37,5 cl, 138,90 kr, 7,2 %
Och den andre Mikkeller-ölen detta släpp. Enligt uppgift så skall denna vara delikat som få, och här tror jag att t.o.m. gode herr Hopmaestro skall offra sig att köpa en körsbärs-bira. Jag är nämligen inte övertänd på kriek’s och dylikt, men vad jag förstår så får jag göra ett undantag här? Eklagrad körsbärssuris och Frederiksdal just för att körsbären kommer därifrån.
Omnipollo Yellow Belly Final Batch, Imperial porter & stout, 11687, Sverige/Storbritannien, 33 cl, 99,90 kr, 11,0 %
Som ni kanske hört eller redan vet, så har ju Omnipollo en tendens att hamna i trångmål för sina ölnamn? Är det inte Noa så är det Flyktsoda eller som nu då, Yellow Belly. I en ren protest (?) så gör man då en ”final batch”, för man får inte kalla den Yellow Belly längre. Jag gissar att det kommer bli folkstorm här och alla Svennar kommer att gå man ur huse för att köpa den här, så var med på avtryckarknappen.
Oskar Blues/Cigar City Bamburana, Imperial porter & stout 11533, USA, 35,5 cl burk, 69,90 kr+pant, 12,2 %
Två Amerikanska legender slår sig ihop för en collab och då vankas det mörkt och härlig stout. Dubbelt fatlagrad dessutom. BA Amburana – Bamburana. Wordplay. Amburana är en trädsort som egentligen är en ärtväxt. Efter att ha fatlagrat bärsan på whiskey och brandy fat, så slänger man ner det för lagring igen ihop med Amburana-trädspiraler. Det kan bli en intressant blandning detta.
St Bernardus Abt 12 2018, Abt & kvadrupel, 11384, Belgien, 150 cl, 239 kr, 10.0 %
En riktigt feting i form av ”Den glade Munken”. Ni har säkert provat den. En riktigt god Quad som hängt med ett bra tag. Den kan ju vara så god så man prompt vill ha en 150 cl´s flaska? Självklart! Så, nu har ni chansen. Perfekt när man bara ska ta en öl till hockeyn.
Stigbergets/J. Wakefield Miami Meow, Imperial/dubbel IPA, 11686, Sverige/USA, 11686, 33 cl burk, 39,90 kr+pant, 8.0 %
J.Wakefield har odlat fram någon typ av förkärlek till Sverige, och det ska vi vara glada för. Här har man joinat krafter med Stigberget för en trivsam Dubbel IPA. Jag gissar att den säljer sig själv, så det spelar ingen större roll att jag inte vet varken humlesorter eller exakt stil? Kanske en NE eller kanske en WC, eller lite av båda?
Thomas Hardy’s Ale The Historical Golden Edition, Barley wine, 12131, Storbritannien, 25 cl, 96,90 kr, 13,7 %
En i stort sett legendarisk Barley Wine som dyker upp i lite olika varianter och former. Liten fegflaska och stilen Engelsk Barley Wine brukar få mig lite reserverad, men är du ett BW-freak så gör du nog slag i sak och köper så många du orkar bära. Kan sparas till barnbarnen om du så vill.
Bildkälla: The Hopmaestro