Nyheter på Systembolaget – Fredag 7:e September

Schwing!!

Om man nu tyckte att det var lite tunt i förra släppet, och om man även har gått och knutit näven i fickan angående Firestone Walker så får vi här nu en magdönare till släpp.
Om byxorna håller, så kommer 4 st olika FW (Velvet Merkin är ”helstoppad”) och då lär det svida till lite i lädret om man vill ha några stycken av varje?
Jag skulle dock inte räkna med det, med tanke på hur det har gått till tidigare – men nu får vi väl för våra synders skull. ”Hur man än gör så är rumpan bak” är ju en gammal gubbig slogan. Jag skulle nog ha delat upp de här fyra för att dryga ut det för konsumenterna, men samtidigt är det ju bundet kapital man vill få tillbaka. Så välj noga vilka du vill ha (om någon?).

Brekeriet släpper även två nya ur ”Vild”-serien, några feta stouts från Evil Twin och Dugges plus några ”normalare” IPA’s.
Så i slutänden så finns det nog något för alla?

Amager Viking Tango Time, IPA, 11783, Danmark, 33 cl, 30,90 kr, 7 %
Den svenska importören av Amager Bryghus brukar då och då välja ut en öl som de tycker står ut lite och kan fungera på Svenska marknaden. Nu har turen kommit till en samarbetsöl som Amager gjort med Kings County Brewers Collective (KCBC) från New York. En ganska solid IPA utan att tvista om tungan eller vrida av dig huvudet. 4.0/5.0 på Untappd

Brekeriet Vild Lilac, Övrig syrlig öl, 11500, Sverige, 37,5 cl, 69 kr, 5,4 %
Lilac är ju då Syrén på svenska och man har helt enkelt fatlagrad biran med handplockade Syrénblommor. Plockade av dem själva tror jag också minsann? Viss smak av gubbhänder kan förekomma. Den har funnits tidigare som vanlig ”Lilac”, men här har man alltså fatlagrat den enligt sin nya ”Vild”-serie.

Brekeriet Vild Maschusch, Övrig syrlig öl, 12651, Sverige, 37,5 cl, 69 kr, 5,4 %
Maschusch är kompis till den ovan, och här har man istället använt Fläderblom istället för Syrén. En kanske lite mer klassisk smak? Jag diggar Fläderblom och jag har faktiskt även provat denna. 4.25/5.0 på Untappd. Det betyget kan nog t.o.m. stiga på egen kammare? Jag testade den på Brewskival nämligen, och stressfaktorn är ju rätt hög på smaklökarna just där och då. Jag hoppas de har fått till det på flarra nu, jag har ju haft lite otur med Brekeriet historiskt sett.

BrewDog Electric India, IPA 13003, Storbritannien, 33 cl burk, 24,90 kr+pant, 5,2 %
Ja, flyttad från ett tidigare släpp. BrewDog’s tolkning av Belgo-IPA, eller Saison/IPA-hybrid om du så vill? Innehåller även krossade pepparkorn och honung från ljung. På burk såklart också, allt annat betraktas som tjänstefel från BrewDog’s håll.

Eskilstuna Södvik Säsong, Saison, 12416, Sverige, 33 cl, 35 kr, 6,5 %
Sveriges Belgofil numero uno, är ju Jens Skrubbe. Han är medpappa till den här. Varje år så tweakas den lite på något sätt, och i år tror jag de har ändrat allt? Annan jäst, ändrad maltbas och andra humlesorter. Gillar du saison så säger jag att du skall köpa denna. Det säger jag utan att ha smakat på årets variant, men de föregående har varit väldigt delikata och trevliga. På bilden en tidigare version.

Äldre version av Södvik Säsong.

Evil Twin/Poppels Swedish Fika Biscotti Break, Imperial porter & stout 12120, Sverige/USA, 33 cl, 59,90 kr, 12 %
Poppels och Evil Twin har ju samarbetat förut, och nu är det dags för en ”fika-stout”. Grundölen är Biscotti Break som sedan har fyllts upp med Götebrogs Kex klassiska ”Baddaren”. Kexchoklad med arraksskum. Alerta killar och tjejer har redan kunnat prova denna i olika sammanhang, men nu kommer den som ett enkelt släpp på Systembolaget.

Dugges/Hunter & Sons Kii, Imperial porter & stout, 11729, Sverige/Storbritannien, 33 cl, 50 kr, 11 %
Dugges har ju tidigare släppt ett antal kaffedrypande imperial stouts, bl.a. i samarbete med prisvinnande Engelska kafferostarna Hunter & Sons. Nu har de tydligen klappat igen verksamheten, men man hann med en sista vurpa ihop med Dugges. Kenyanskt Kii-kaffe har tydliga smaker av svart/röda vinbär, grapefrukt och citrus. Gott? Äckligt? Som jag brukar säga, -”Det finns inget otäckt kaffe, bara olika gott kaffe.”. Detsamma gäller Imperial Stout.

Firestone Walker Agrestic, Flamländsk röd & brun ale, 11201, USA, 37,5 cl, 129 kr, 6,1 %
Firestone Walker Feral One, Övrig syrlig öl 11584, USA, 37,5 cl, 129 kr, 6,1 %
Firestone Walker Krieky Bones, Övrig syrlig öl, 11262, USA, 37,5 cl, 129 kr, 6,3 %
Firestone Walker SLOambic, Övrig syrlig öl, 11565, USA, 37,5 cl, 129 kr, 6 %
Ja, så har vi då ett halvt fotbollslag med Firestone & Walker bira att kolla in på. Jag väljer att klumpa dem i en och samma text.
Agrestic: Basölen är deras klassiska Bitter – ”DBA-Double Barrel Ale” – som man sedan haft lite blandad lagring på. Dels Franska ekfat och dels Amerikanska ekfat. Ihop med lite ”vild” bakterieflora och sedan lite avancerad blandning på öl som legat mellan 8 månader och 24 månader på de olika faten gör att man får fram en öl som kan liknas vid en Flamländsk Röd. De kallar den själva ”American Wild Red Ale”.

Feral One: Det här är en kompott av en massa olika öl som blandats på lite olika sätt genom åren. Jag tolkar att det här är Batch 4 vi får till Sverige? Om så är fallet så är det 50% Lil’ Opal blandat med Wheaty Blonde, Bretta Weisse, och några klickar SLOambic och Lil’ Mikkel. En sak är klar dock, Firestone Walker menar allvar när det stojjar runt och glammar i blanderiet.

Krieky Bones: Den här är lite mer rättfram. FW’s tolkning av Kriek helt enkelt. Första gången gjordes den som en present till David Walker för hans 50-årsdag. Man tyckte dock att den var så trevlig så man valde att göra den kommersiellt också.

SLOambic: Firestone’s första försök att kopiera Lambic. 2010 satte man första försöket som förutom en grund på två olika veteöl har Ollallie bär som smaksättning. Eftersom jag kan allt, så vet jag att det är en blandning av björnbär och ett hybridhallon (som i sin tur är en blandning av hallon, björnbär och mistbär (en annan variant av björnbär)). Nej – jag Googlade faktiskt Ollalliebär. Vem fasen vet sånt? Jag har ändå jobbat 20 år i frukt & bär branschen, och har aldrig hört talas om dom. Nåväl, ska bli spännande oavsett att få sätta tungan i Firestone’s tolkning.

Founder’s Barrel Runner, Imperial/dubbel IPA, 12113, USA, 35,5 cl, 54,90 kr, 11,1 %
Ja, ni som har sett och hört mig i lite olika sammanhang vet att jag hyllar alltid Founder’s som mitt yttersta favoritbryggeri. Här är jag dock lite tveksam? En romfatslagrad dubbel-IPA på sådär lagom 11.1%. Det känns som att det kan smaka sprit här? Inga fel om man är en spritkonnässör, men jag är skeptiskt. Inspirerad av bryggmästarens fetisch för romdrinkar.

Fuller’s Past Masters 1981, ESB/Bitter, 11592, Storbritannien, 50 cl, 39,90 kr, 5,5 %
I Fuller’s Past Masters serie så återbesöker man ju gamla recept som av någon anledning inte används längre. John Keeling är Fuller’s avgående bryggmästare som går i pension. Den här ESB’n var hans första öl han bryggde på sin första dag hos Fuller’s den 8:e Januari 1981. Därför hyllas han nu med att man återigen brygger den och släpper den kommersiellt.

Hanssens Cassis, Lambic – frukt & bär, 12322, Belgien, 37,5 cl, 96 kr, 6 %
Även kallad ”Hanssens Experimental Cassis” i vissa kretsar. Hanssens har ju en tendens att dra riktigt mycket åt vinägersyra, så det är upp till dig om du tycker det är värt det. Jag vet flera som tycker Hanssens är outstanding just för det.

Lagunitas Sumpin’ Easy Ale, APA, 90410, USA, 35,5 cl burk, 26,90 kr+pant, 5,7 %
Vad är det för fel på en vanlig APA? Inget. Vad är det för fel på Lagunitas (förutom att de är uppköpta)? Inget. En rättfram, vanlig APA. Ingen bullshit.

Mikkeller Spontandoubleraspberry, Lambic – frukt & bär, 11790, Int. märke, 37,5 cl, 109 kr, 7,7 %
Mikkeller’s Spontan-serie går igenom prick alla frukter och bär som går att uppbringa. Och när man inte hittar mer varianter, så gör man dubbelt, eller trippel – eller t.o.m. fyrdubbelt på vissa. Hallon helt enkelt. Säg det högt.

Nils Oscar Kellerbier, Zwickel, keller- & landbier, 11582, Sverige, 50 cl, 27,90 kr, 5,1 %
Nisse O har ju sitt koncept klart. De brygger öl helt enkelt. Här har man använt sig av den klassiska kornsorten Balder från Sveriges nya mälteri Warbro Kvarn, förmodligen för att göra en så ”trve” Kellerbier som det bara går? Jag gissar, utan att ha smakat den, att de lyckats?

Omnipollo Sisyfos, Saison, 12362, Int. märke, 33 cl, 59 kr, 6 %
Ni som följer mig lite här och var, vet att jag inte gillar att dissa öl. Jag försöker alltid hålla mig till nivån att -”Jo, men andra kanske gillar den?”. Här måste jag tyvärr såga av lite. Först så blev jag jätteglad och tänkte -”Åh, en saison från Omnipollo!” och tankarna for genast mot öl från dem á la ”Leon” eller liknande. Klassiskt och rustikt? Men sen när jag hade flaskan i handen så såg jag ”Corn Wheat Cheese Yellow Raisin Jam Coconut Croissant Vanilla Foodie Saison”. Nåväl, det kan ju vara gott för det? Jag häller upp flaskan, och det är noll skum. Smaken är konstig och medicin-aktig. Toner av vanilj for sure, men även en udda sur touch och som lök på laxen även en skev twist på slutet som smakade felplacerade kryddor. ”Lök på Laxen” kanske kan blir nästa bira från Omnipollo? Jag hoppas att min flaska har råkat ut för någon felbehandling? Den gick rakt i vasken oavsett.

Pühaste Sume, Imperial/dubbel IPA, 11748, Estland, 33 cl, 39,90 kr, 8 %
Estländarna har dykt upp lite löpande på SB, och har visat sig kunna brygga rätt bra bira. Det här är en ”vanlig” DIPA humlad med Hallertau, Nelson Sauvin, Vic Secret och Citra. Förvänta dig inget exceptionellt, men heller inget skit. ”Suma” betyder för övrigt ”Mängden” eller något sådant på Estniska. Kanske en hänvisning till humlemängden eller så?

Rulles Pils Impériale, Imperial pils & IPL, 11704, Belgien, 75 cl, 72,90 kr, 5,5 %
En riktigt starkpilsner från Belgiska ”La Rulles”. På storflaska. En sån bira du vispar fram när du lovat att du bara ska ta en bärs. Mer humle och mer beska utlovas av bryggeriet själva.

Bildkälla: Hopmaestro

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *