Julen drar närmare och närmare, även om det inte känns riktigt så än? Ett tecken är dock att Systembolaget tar paus från sina exklusiva släpp och chillar lite till nästa år.
Det är en rätt bra och blandad kompott, så det borde finnas något för alla att samla på sig för att slita fram när Tomten gått hem för i år.
Fredag den 7:e December:
Brekeriet Lusse Lelle, Berliner weisse, 11219, Sverige, 33 cl, 36,90 kr, 6,5 %
Förra årets succé är tillbaka. Eller succé? Jo det får man nog säga trots allt? Den sålde slut och Svenska folket grät i floder, då det inte gick att få tag på några mer. Brekeriet lovade redan då att man skulle göra en till laddning till nästa års jul och löftet infrias nu. Cirka 10.000 flaskor finns att tillgå, men jag vill starkt poängtera att om du vill ha några så får du vara beredd. Jag gissar att den kommer att ta slut ganska omgående i år med.
Brygghuset Finn Derailed Bourbon Bock, Dubbelbock, 11763, Sverige, 33 cl, 49,90 kr, 8,7 %
En stabil Bock kan vara trevligt. Finn försöker härmed övertyga oss om Bockölens förträfflighet genom att fatlagra den på Mackmyra Whiskyfat. Kan funka, kan ramla omkull? Vi provar.
De Ranke Père Noël, Belgisk ljus ale, 11773, Belgien, 75 cl, 80 kr, 7 %
Det här är en sån perfekt storflaska att vispa fram och bjucka på när du känner dig som fetast. Alltså mellan jullunchen och julmiddagen. Ganska fräsch och lagom tryck i. Bra för matsmältningen. Det facila priset på 80 bagis inbjuder ju till att köpa en eller två.
Drie Fonteinen Golden Blend, Lambic – gueuze, 11458, Belgien, 75 cl, 299 kr, 7 %
Något dyrare är ju då denna. Jag gissar att den kommer att ta slut direkt, så var med på noterna. Jag har inte provat den, men jag förutsätter att den är kung.
Dugges Sweet Sweet, Annan öl, 12739, Sverige, 33 cl, 45 kr, 9,5 %
Kommer ni ihåg Dugges Tonkanilla Mangorange? Det här är någon liknande fast i samarbete med Engelska ”Wiper & True” som de jobbat med förut. den är specad som en Belgian Strong Ale, men den innehåller bl.a. apelsinskal och vanilj. Namnet Sweet Sweet kan också antyda att den är just väldigt söt?
Dupont Avec Les Bons Voeux, Saison, 11767, Belgien, 37,5 cl, 52 kr, 9,5 %
På sista tiden (Läs: sedan i somras) så har jag snöat in totalt på saison. Jag trodde jag gillade saison innan, men det visade sig att jag egentligen älskar det. Jag vet att det är en svår stil att sälja in, men jag vill ändå råda Er att köpa minst en flaska. En dag kommer ni att vakna upp och känna suget efter en bra saison, och då är det lämplig att denna står på armlängds avstånd.
Fuller’s Vintage Ale, Strong ale, 11594, Storbritannien, 50 cl, 69,90 kr, 8,5 %
En årlig tradition även här. I år så har Fuller’s gått all-in på lokala ingredienser. Engelsk humle i form av Ernest och Olicana. Även malten är brittisk. Så… ja, det är nog bäst de klurar vidare på lokala ingredienser inför Brexit.
Innis & Gunn Stefan’s Choice Winter Cookie Stout Brandy Barrel Aged, Imperial porter & stout, 11720, Storbritannien, 33 cl, 29,90 kr, 7,6 %
Innis & Gunn’s ”Imagine and Gunn”, där ”vanligt folk” får skicka in sina fantasibidrag. Vinnaren får sitt bidrag bryggt och jag missunnar inte Stefan Skogh här någonting. Snarare ett stort grattis! Men jag fixar inte Innis & Gunn’s hussmak (eller deras påhittade BA teorier heller för den delen), så varsågoda allihopa, jag kommer inte att knäas och armbågas vid hyllorna. Men, för den intresserade så kan det nämnas att det är en stout smaksatt med kanel, ingefära, farinsocker och smulade pepparkakor. Det finns inget att tillägga.
Mikkeller Göran Imperial Stout, Imperial stout & porter, 11335, Int. märke, 33 cl, 77,90 kr, 12 %
I motsats till ovan nämnd. Mikkeller släpper gärna nya öl, och denna månad är inget undantag. ”Göran” här, är en havrestout bryggd med kaffe och vanilj. You had me at hello!
Mikkeller Swedish Wash, 11436, Int. märke, 75 cl, 179 kr, 11,5 %
”Swedish Wash” är en ”Brut Strong Ale” med Riesling juice. Varje år försöker jag hitta en bira som kan ersätt Champagne vid tolvslaget. Det här kan vara den jag letar efter?
Mikkeller Xmas Wish Gluten Free, IPA, 11232, Belgien/Danmark, 33 cl, 29,90 kr, 5,5 %
Det är klart att människor med glutenallergi ska ha tillgång till bra öl, det är en mänsklig rättighet. Mikkeller har några sorter som dyker upp ibland. Xmas Wish är inte så ”julig” dock, men det gör inte så mycket kanske? Jag diggade inte den här så mycket förra gången jag provade den. Den fick ”bara” 2.5/5.0 på Untappd.
Nya Carnegiebryggeriet Brutus, 11324, Sverige, 75 cl, 149 kr, 9,5 %
Den här är nog inte helt olik Mikkeller’s Swedish Wash ovanför, även om det kan skilja en del på smaken kan jag tro? Samma upplägg med druvjuice och champagnejäst. Något säger mig att den inte är lika intressant, men jag kan ha fel. Varför inte köpa båda och jämföra?
Nynäshamn Valsviken Vinterporter, Imperial porter & stout, 11218, Sverige, 25 cl, 42,90 kr, 9,1 %
Och så en klassiker till. Nynäshamn kan vara ett av våra bästa bryggerier, och Valsviken är en klassisk dubbel-porter. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, även om de inte lyssnar. Sluta med de där pretto 25 cl flaskorna. I övrigt, köp om du gillar klassisk, bra porter.
Oskar Blues Ten Fidy, Imperial porter & stout, 12655, USA, 35,5 cl burk, 49,90 kr+pant, 10,5 %
Det kommer många ”hemvändare” runt jul, och så även i år. Ten Fidy vet all vad det är för något, så jag behöver inte jiddra så mycket om den. Köp den och njut.
Remmarlöv The Local Hops Grower’s Reserve, Strong ale, 11399, Sverige, 75 cl, 79 kr, 7 %
Jag letade efter info om denna, men jag hittar inte så mycket. Av namnet kan man dock gissa att det är en Strong Ale gjor på Svensk humle, likt deras ”Local Hops” IPA? Storflaska och 79 kr inbjuder då till ett köp bara för att. Remmarlöv tycker jag har fått oförtjänligt med diss från ölnördar. Det är ett riktigt bra bryggeri, och de (han) har påvisat stor kunskap i att brygga reko, klassisk bira framför allt. Så ge dem en chans.
Samichlaus Classic 2018, Dubbelbock, 12115, Österrike, 33 cl, 42,50 kr, 14 %
Precis som namnet antyder så är det här en riktig klassiker. En gång i tiden världens starkaste öl, som bryggs den 5 December varje år och lagras sedan i 10 månader innan den buteljeras och skeppas ut i världen.
Sierra Nevada Celebration Ale, IPA, 11107, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 6,8 %
Ytterligar en hemvändare. Ett säkert ”vintertecken” är Celebration Ale. Kanske inte världens roligaste öl nuförtiden, men det kan vara trefvligt att ha en eller två att fiska fram under julledigheten.
Sierra Nevada Northern Hemisphere Harvest Ale, IPA 11134, USA, 35,5 cl, 37,90 kr, 6,7 %
Också en ”klassiker”. Sierra Nevada’s ”wet hop” ale som bryggs med rykande färsk humle. I detta fall från Norra delen av jordklotet (Yakima Valley). Problemet är ju bara att den är rykande färsk där och då. När den kommer till Sverige så är den inte lika färsk. Men… en habil IPA oavsett.
St Bernardus Christmas Ale, Belgisk mörk ale, 11775, Belgien, 75 cl, 77 kr, 10 %
Den här ölen är en typisk julöl för mig. När alla dragit hem, och man kanske är själv eller med max en släkting som håller sig kvar (för de vet att det finns en ölkällare) så åker det gärna fram en sån här gynnare. Fyllig, trevlig och en självklarhet under julen.
To Öl Snowball Saison Ale, Saison, 11307, Belgien/Danmark, 75 cl, 97 kr, 8 %
Den här envisas med att dyka upp för tredje året i rad. Det är en saison, men oavsett vad jag sade ovanför, så är denna inte optimal enligt mig. Det är en ganska ruffig pjäs, lite oborstad och sådär bufflig. Den finns även som 33 cl flaska, så jag vet inte riktigt varför importören envisas med att ta hem storflaskor. En 33:a duger gott på denna.
Ölvisholt 24 Barley Wine, Barley wine, 11770, Island, 33 cl, 36,90 kr, 10 %
Det är inte varje dag vi blir serverade Isländsk ölbärs här i Sverige, även om det är ett av våra brodersfolk. Lagrad av bryggeriet i 5 månader, men något säger mig att du själv kan lägga på 5 månader till?
Bildkälla: The Hopmaestro