”Darkness falls across the land.
The mid-night hour is close at hand.
Creatures crawl in search of blood.
To terrorize your neighbourhood.”
Ja mörkret blir mer och mer påtagligt ute, och så även det vi häller i glasen.
I alla fall om man tittar på vad våra importörer plockar hem till Fredagen den 3 November.
Porters och stouts så att det står härliga till. Fyll på med din kvot av svart, din själ behöver det.
3 NOVEMBER SMÅ PARTIER
Austmann/De Molen Mannus & Blodöks, Imperial porter & stout, 99983, Norge/Nederländerna, 33 cl, 44,90 kr, 8,8 %
En Norsk/Nederländsk sambryggning som resulterade i en fatlagrad imperial stout helt enkelt. Inget tjafs, inget extra. Förutom fatlagringen då. Men det kan vara trevligt med en klassisk pjäs nuförtiden?
Chimay Grande Reserve Rum Edition, Belgisk mörk ale, 11824, Belgien, 37,5 cl, 119 kr, 10,5 %
Jodå, Chimay är väl inte kända för att spruta ur sig nyheter till höger och vänster? Men här har man tydligen funnit tid att tänka ut en variant som de själva kallar för ”Grande Réserve Vieillie En Barriques”, där man fatlagrar Chimay Blå på lite olika fat. Denna blandning är lagrad 36% på Fransk Ek, 42% på Amerikansk Ek och 22% på romfat. Enligt mig så är Chimay Bleue (blå, alltså den som finns som standard på Systembolaget) kanske den mest underskattade ölen vi har? Den står jämnt där, så man går förbi den väldigt ofta. För ofta tyvärr i mitt beteende i alla fall. Här får man ett utmärkt tillfälle dock att prova med originalet ihop med den romlagrade varianten.
Dugges/Stillwater Speyside Cacao, Imperial porter & stout, 11481, Sverige/USA, 33 cl, 69,90 kr, 12,5 %
Dugges Cacao Cacao släpptes ju för ett tag sedan, och många gillade den (däribland jag). Nu har man gjort ett fatlagringsförsök på samma öl och lagt den på Speyside Whisky fat för en mysstund. Den här har funnits tillgänglig på lite mässor och liknande, jag har dock missat den, men från vad jag har hört så är det en riktigt fin pjäs. 4000 flarror kommer att finnas tillgängliga, och jag rekommenderar att man är med på noterna om man vill ha ett par stycken.
Fuller’s Imperial Stout, Imperial porter & stout, 99944, Storbritannien, 50 cl, 64,90 kr, 10,7 %
Efter förra släppets limited edition av en Dubbel-IPA så kommer en liknande utgåva av en Imperial Stout från Fullers. Den här är dock inte så limited som man vill ge sken av, då den funnits i ett gäng år. Dock kan det väl vara trevligt för ”fans of Fullers” att tjacka sig en varje år och ställa i sin lilla källare och prova genom åren? Är du lagd åt traditionell Imperial Stout-håll och är lite trött på dessertstouter så är detta något för dig. Kommer förmodligen i en käck liten låda också, perfekt julklapp till farfar.
Gouden Carolus Indulgence Botanik, Belgisk ljus ale 11648, Belgien, 75 cl, 139 kr, 8,5%
”Indulgence”-serien från Het Anker är deras lilla sido-serie där man testar lite skit. Blir det lyckat och väl mottaget så är chansen stor att det dyker upp som en återkommande öl. Ett exempel på det är Gouden Carolus Whiskey Infused som också var en ”Indulgence” bira från början. I denna har man snäppat upp det en växel från start och bryggt en ny grundöl istället för att utgå från ”Cuvée van der Kaizer” och bryggt en 8,5% ljus belgisk strong och kryddat med kryddnejlika, kvanne, fläderblom och rosmarin. Där har ni förklaringen till namnet med för övrigt – ”Botanik”.
Haandbryggeriet Inferno, Imperial/Dubbel IPA, 11613, Norge, 33 cl, 39,90 kr, 10 %
Norska Haandbryggeriet släpper ”Inferno”. Det som inte riktigt framgår när man läser rubriken är att detta är för det första en trippel-IPA (IPA3, TRIPA?) och att den dessutom är en sambryggning ihop med Stone Brewing och BrewDog. De har kokat ihop den som en hyllning till klassisk west coast IPA så förvänta er en ganska värmande, eldig och tallig pjäs.
Kormoran Imperium Prunum, Imperial porter & stout, 11358, Polen, 50 cl, 119,9 kr, 11%
Det är spännande att ”Original Brands STHLM” fortsätter att plocka hem lite Polsk hantverksbira. Som jag nämnde i förra infon i samband med förra släppet, så är inte Polackerna att leka med längre. De gör riktigt fin ölbärs där nere bland kolverk och stålindustrier. Kormoran gör t.ex. denna, en Baltic Porter med rökta plommon som skall vara i toppklass, världsklass t.o.m. Den är faktiskt rankad som den bästa Baltic Portern i världen just nu på Ratebeer’s topplista, men då skall man vara medveten om att den faktiskt innehåller rökta plommon. Jag har tyvärr inte provat just denna, men jag provade faktiskt en konkurrents version nyligen och det var en riktigt trevlig upplevelse. Det ska bli väldigt intressant att testa hur denna står upp mot sitt rykte.
Kormoran Porter Warminski, Imperial porter & stout, 11529, Polen, 50 cl, 39,90 kr, 9 %
Dessutom då, så släpps denna ”lillebror” från samma bryggeri. En ”vanlig” stilren Baltic Porter. Extremt välgjord och trevlig sak. När det gäller stilen i sig, så är det få som får till en riktigt delikat Baltisk Porter, men det vore väl fasen om inte Polackerna fixade det ens? 4.25/5.0 på Untappd.
Lervig Supersonic NEIPA, Imperial/dubbel IPA, 11533, Norge, 50 cl burk, 59,90 kr, 8,5 %
Yes indeed. Detta släpps höjdare enligt mig. En riktigt pangfin dubbel NEIPA. Om man jämför med dem som leder stilen i sig just nu, t.ex. Cloudwater, Trillium, Monkish och Treehouse så är det inte långt ifrån. En avgörande skillnad är även här att denna kan du faktiskt köpa på Systembolaget. Praktiskt, eller hur? Återigen, många reagerar förmodligen på priset, men om du är ett mattesnille som jag, så förstår du även att priset är egentligen samma som de flesta andra. Okej lite högre, men runt 110-120 kr/litern ligger priset på när man kommer till denna typ av bryggerier. Jämför man t.ex. med Fuller’s Imperial IPA som kom förra släppet, där folk går man ur huse och gladeligen pungar upp 64,90 kr så är valet solklart enligt mig. Den här rackaren fick 4.5/5.0 av mig på Untappd. Det är nästan lite snålt tror jag fasen i mig? Jag diggade verkligen denna.
Nya Carnegiebryggeriet Re:Porter, Torr porter & stout, 17785, Sverige, 33 cl, 39,90 kr, 9,4 %
En jubileumsporter för att fira att det var 200-år sedan man bryggde det första porter-ölet vid Lorentska Porterbruket vid Klippan i Göteborg. En starkporter bryggd med morellkörsbär (sura körsbär).
Poppels Projekt 011 NEIPA Lupulin, IPA, 11278, Sverige, 33 cl, 32,90 kr, 7,2 %
Just det. Lupulin-pulver. Det låter lite olustigt. Lite som crack eller meth för humle-knarkare. Lupulinpulver, för de som inte vet, är en typ av koncentrerad humle kan man säga med enkla ord. Man processar bort stjälkar och lite annat krafs som annars kommer med vid traditionell humlehantering. Man säger att cirka hälften av mängden pulver går åt för att uppnå önskad effekt. Vissa tycker då att -”Nej vi tar samma mängd, så blir det mer humlesmak” såklart – precis som alla andra ”verklighetsflyktande” människor tänker. Jag har luktat på och varit med på nära håll när bryggare fått tag på lupulin-pulver, och beteendet är inte helt olikt en tjackpundares beteendemönster. Nu säger jag inget om Poppels här, och hur de har hanterat detta ansvar, men jag tror och hoppas att de har lyckats bra? Som ni ser på namnet så är det en av deras ”projekt”-öl och går det bra och den får ett bra gensvar så kanske de går vidare med den?
Poppels Projekt 012 Imperial Saison, Saison, 11538, Sverige, 75 cl, 129,90 kr, 8,5 %
Poppels har även i år åkt på turné och ”crowdsourcat” in bär för sin Projekt-serie. I år plockades det både svart och röda vinbär hej vilt i trädgårdarna och slängdes i tanken. Som ni kommer ihåg (?) så var ju 003 röda vinbär, 007 svarta vinbär och 009 blandade vinbär och nu även då 012 blandade vinbär. Jag vet inte om det är något som skiljer förutom årsmodellen på 009 och nu då 012? Gillade du 009, så lär du med all säkerhet gilla 012 också?
Rodenbach Vintage 2015, Flamländsk röd & brun öl, 11388, Belgien, 75 cl, 109 kr, 7 %
Jahopps. En Rodenbach Vintage 2015 för att runda av med kanske? En kanonpjäs för de som är sålda på stilen Belgisk Sur Röd. Rodenbach har över 290 ek-foeders som är numrerade och varje utgåva så hänvisar man till vilket fat den har legat på. Denna har t.ex. legat på foeder nr 195. Det säger inte mig ett dugg, men gott är det nog likt förbannat. Detta är ett givet köp för älskare av stilen, men jag vill faktiskt rekommendera dem som inte är hängivna än. Priset är schysst för en storflaska, och varför inte dela med någon de kommande helgdagarna som dyker upp framgent? Är det bara jag som tycker designen ser ut som skit förresten? Den vita var ju pangsnygg, den guldfärgade ser ut som någon hade slut på idéer och köpte guldspray på Biltema och gick loss på flaskorna? Kolla bilden nedan på 2013 designen och jämför med 2015 på hyllan när den släpps får du se. Vintage 2013 (som ar den senaste jag provade) gav jag 4.5/5.0 på Untappd.
Sierra Nevada Narwhal, Imperial porter & stout, 11258, USA, 35,5 cl, 39,90 kr, 10,2 %
Förklaring i stort sett onödig. I Sverige så har vi sett denna återkommande flera år i rad. Med det sagt så förtar det inte det faktum att det är en jädrigt schysst Imperial Stout. Brukar få runt 3.75-4.25/5.0 av mig på Untappd beroende på årsmodell och humör. Förresten Wicked Wine! Varför tar ni inte hem mer BA Narwhal, den är ju kunglig?
St Bernardus Abt 12, Abt och kvadrupel, 11340, Belgien, 1500 ml, 239 kr, 10%
Avslutningsvis då, om man känner för att bara ta en öl en dag sådär lite spontant, så släpps det en magnumflaska av klassikern Abt 12. Den här ölen är ju en riktigt pangrökare om man gillar quads. Sen kan man diskutera nyttan av en sådan här megaflaska, men det kanske kan vara trevligt om man är ett par stycken och man vill hiva fram denna och vara lite fräsig på julaftonskvällen till desserten? 4.5/5.0 på Untappd.
Bildkälla: Alla bilder av Hopmaestro.