Jaha. Lite sen på bollen här, men 2 dagars ultimat strul med Internet orsakade nästan kaos här hemma.
Min vana trogen så bevakar jag inte Lokalt & Småskaligt och/eller Julölen, men det kan vara värt att nämna att
idag så släpptes det en ganska diger klump med bira. Så om ni har koll på läget så vet ni redan det, men om inte
så går raka spåret in på webben eller din lokala SB-butik och botanisera i utbudet inför Santa Claus ankomst.
Fredag 2 November är det dock ett småpartisläpp, vilket jag oftast tycker är mer intressant.
Den här gången är det en rätt stor dos av kvalitets lambic och annat gott.
Alefarm Open Doors IPA, IPA, 99154, Danmark, 50 cl burk, 51,90 kr+pant, 6,5%
Ja så har dessa Danska gossar fått Svensk distro via Elixir (som även har hand om Amager). De har släppt en driljard olika IPA-varianter på burk sista tiden och man har växlat om och beter sig som många andra heta bryggare i branschen. Idén verkar bygga på att man forcerar ut olika varianter med smått varierande humleprofiler – allt för att blidka publikum. Inget fel i det tycker jag, men du kanske tycker annorlunda? Först ut på Svenska marknaden blir då ”Open Doors”, en IPA helt enkelt med Citra och Mosaic. 3.75/5.0 på Untappd.
Avery Twenty Five, Belgisk mörk ale, 11596, USA, 65 cl, 154,90 kr, 14,5 %
Avery är enligt mig ett av de bryggerier som kan brygga okristligt starka bärs, men ändå hålla det inom ramen för njutningsbart. Vi minns alla Mephistopheles och Uncle Jacob’s, eller hur? I den här 25 års jubileumsbrygden har man blandat och gett lite. 6 st maltsorter, 6 st humlesorter, 6 st sockerarter – 6 6 6. Även honung, dadlar och russin ingår i kompotten. Lite ljummet pris bara, men vad är pengar i dagens samhälle?
Chimay Grande Reserve Whisky Oaked, Belgisk mörk ale, 12308, Belgien, 37,5 cl, 119 kr, 10,5%
Ja den vanliga Chimay Blå har väl de flesta petat i sig vid något tillfälle? Munkarna på Chimay har ju roat sig på småtimmarna med att smussla ner några batcher i olika sorters fat de sista åren och nu har man kommit till whiskyfaten. Föregående år har det kommit ut både romfat och konjakfat. Kortfattat sagt, om du gillar Chimay Bleue och dessutom då är svag för fatlagrat, så kan den här vara värd att testa någon kväll här i stundande vintertider.
Founder’s Breakfast Stout, Imperial porter & stout 11233, USA, 35,5 cl, 38,90 kr, 8,3%
Den här gamla klassikern har vi blivit bortskämda med ett par år i rad nu, och det är absolut inget fel i det. Jag har sett att folk börjar muttra om ”tunn och lite mindre smaker, det finns tyngre på marknaden…”. Ja det gör det, men glöm inte att Founders levererar den här löpande och det är en klassisk porter/stout som är bryggd just i lite lättare stuns. Därav ”Breakfast” i namnet. Den ska inte vara tyngre än så här helt enkelt. En jävligt god bruks-stout helt enkelt. 4.25/5.0 på Untappd.
Founder’s Curmudgeon’s Better Half, Old ale, 11285, USA, 35,5 cl, 54,90 kr, 12,7%
En bättre hälft har de flesta av oss i någon form, och Curmudgeon (surgubbe, gnällspik) har en också. ”Better Half” är ”Curmudgeon” lagrad 250 dagar på lönnsirapsfat och blir då mer söt, fylligare kropp och även starkare – precis som din egen bättre hälft…
Founder’s Backwoods Bastard, Skotsk ale, 11121, USA, 35,5 cl, 47,90 kr, 11,1%
Den här är vi också blivit vana att hitta på hyllan vid det här laget. Ett av Founders många slagskepp. En perfekt vintervärmare om du inte väljer stout-spåret. Toppklass. 4.5/5.0 på Untappd.
Fuller’s Imperial Stout, Imperial porter & stout, 12420, Storbritannien, 50 cl, 69,90 kr, 10,7%
Gamla hederliga Fuller’s dunkar ut sin Imperial Stout. Jag undrar om importören har gjort samma stunt på denna som de gjorde på DIPA’n? Alltså att det är förra årets utgåva som de haft stått och dammat på något lager i ett hörn. I detta fallet så gör de ju kanske inte så mycket då, förutsatt att de haft hyfsat rätt temperatur i lokalen.
Left Hand Wake Up Dead Nitro, Imperial porter & stout, 11347, USA, 40 cl burk, 47,90 kr+pant, 10,2%
Jepps, en Nitro variant av Left Hand’s lite klassiska Wake Up Dead. I burk dessutom. På burkarna så använder man en ”widget” som pyser ut nitro i den sekund som du öppnar den. Därav möjligheten att köra en ”hard pour” på den och jobba upp ett fint, mysig skum. Det ska bli intressant. Dels var det länge sedan jag drack Wake Up Dead, och dessutom har jag inte provat Nitro-versionen.
Nynäshamn Bötet Barley Wine 2017, Barley wine, 12350, Sverige, 25 cl, 36 kr, 9,1 %
Klassisk Svensk barley wine i Engelsk stil. Brukar landa på runt 3.75-4.0/5.0 i mitt hus. Jag är inte ett superfan av den Engelska touchen på mina barley’s, men Nynäshamns är alltid gott. #BIL
Oppigårds/North Brewing Ugo IPA, IPA, 11732, Sverige/Storbritannien, 33 cl burk, 25,90 kr+pant, 7%
Jag tycker Oppigårds har växlat upp lite sista tiden. Man har börjat med burkar och dammat av collab-genen lite och experimenterar lite mera än förr? Det ångar lite nytänk. Det är bra, för även om Oppigårds kanske är det mest solida hantverksbryggeriet vi har i Sverige, så måste man ta ut svängarna lite och ”go with the flow”. Här har man bekantat sig med North Brewing som är en av flera ”upcomers” i England. Dom figurerar i samma kretsar som Wylam, Gipsy Hill, Track Brewing och Left Handed Giant. Tillsammans har man kokat ihop en IPA i NE-stil vilket North kan bra, Oppigårds har haft lite trubbel med sin New Sweden – så vi hoppas att samarbetet lönar sig för båda parter.
Stigbergets/KCBC East Coast IPA, IPA, 11762, Sverige/USA, 33 cl burk, 37,90 kr+pant, 7,6 %
KCBC = Kentucky County Brewing Collective introducerade sig på Brewskival härförledens och när man var här och rekade så passade man på att sambrygga med Stigbergets. Som ett svar på ”Måsen” (som många kallar Stigbergets West Coast) så skapades ”Örnen”, en East Coast IPA. Söt ananasjuice, len och fruktig serverad i en så kallad ”Slim Can”. 3.75/5.0 på Untappd.
Lambic-lovers unite. I detta släpp så är det hela tre olika Tilquin som erbjuds:
Tilquin Oude Groseille Rouge, Lambic – frukt & bär, 12709, Belgien, 37,5 cl, 105 kr, 6,6 %
Groseille Rouge är helt enkelt versionen med organiska röda vinbär inkastade som avdelare. Den här har jag inte provat alls, så den ser jag fram emot.
Tilquin Oude Gueuze, Lambic – gueuze, 12326, Belgien, 37,5 cl, 71,90 kr, 7 %
Oude Gueuze är väl kanske den ”klassiska” varianten då. Generellt en pangfin liten pjäs 4.75/5.0 på Untappd.
Tilquin Oude Quetsche, Lambic – frukt & bär, 12314, Belgien, 75 cl, 165 kr, 6,4 %
Oude Quetsche är versionen med urkärnade lila plommon. På storflaska dessutom. 4.5/5.0 på Untappd.
Strukna/flyttade:
Remmarlöv The Local Hops Grower’s Reserve, Strong ale, 11399, Sverige
Anchor San Franpsycho IPA, IPA, 12519, USA
Bildkälla: The Hopmaestro