Whoop-de-do!
Efter massiva julöls-släpp och även i Lokalt & Småskaligt så kommer här även ett ganska redigt släpp i Små Partier.
Det är en ganska fin blandning med bra spridning denna gång. Även om det är en hel del Dubbel-IPA, så borde du hitta något du gillar.
”Alla skall med”
8 NOVEMBER TILLFÄLLIGA SORTIMENTET
Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock, Dubbelbock, 11135, Tyskland, 50 cl, 33,90 kr, 8 %
Mja, som vanligt så hamnar dessa Aecht Schlenkerla först i listan när de är med och jag säger alltid samma sak. Jag gillar inte rököl. Så vi kan lämna det så. Kort & koncist.
Dugges/Omnipollo Anagram Barrel Aged, Imperial porter & stout, 11600, Sverige, 33 cl, 95 kr, 15 %
Japps, och direkt från en trökig rököl till en fatlagrad bomb från gentlemännen på Dugges och Omnipollo. Anagram lär ni ju ha testat? Här kommer då en fatlagrad version av den gamle blåbärskakan. Jag hällde in den här i truten för drygt en vecka sen på All In Beer Fest, och ja, gillar ni Imperial Stout med inslag av överdåd så kommer ni även att gilla denna. Lite styggare än sin lillebror tack vare fatlagringen. Mer smak av allt plus lite till.
Dugges/Interboro Mad Crush Fluid, IPA, 11529, Sverige, 33 cl, 36 kr, 7,5 %
Dugges håller inte igen, utan släpper en till collab och här är det ihop med Amerikanska Interboro. Interboro har ju hyfsad koll på humle, så det kan vara intressant att se vad dessa har skapat ihop. Det skall enligt uppgift vara en blandning av Dugges ”Crush” och Interboro ”Mad Fat Fluid”.
Fuller’s Imperial Porter, Imperial porter & stout, 11034, Storbritannien, 50 cl, 69,90 kr, 10 %
Engelska Fuller’s orsakade ramaskri när de krängde sitt anrika bryggeri till Japanska Asahi härförledens. Så kan det gå om inte haspen är på. Oavsett vad man tycker om det, så är det här i alla fall en straightforward och klassisk Imp Stout.
Gouden Carolus Whisky Infused, Belgisk mörk ale, 11143, Belgien, 75 cl, 145 kr, 11,7 %
Från förra släppet: Släpptes först 2015 som ”Indulgence” och den blev så populär att man bestämde sig för att ge den fast plats i sortimentet. Gouden Carolus Keizer Blauw infuserad med Gouden Carolus Single Malt Whisky. Ölhantverk på topp
La Trappe Quadrupel, Abt & kvadrupel, 89369, Nederländerna, 33 cl, 35,40 kr, 10 %
Det här är ju en gammal klassiker. Många kan tycka att den borde finnas jämnt på SB, men tydligen inte. Gillar du Belgisk mörk öl – eller snarare Quad’s – så lär du köpa ett gäng sådana här om jag känner dig rätt? En ganska god vintervärmare, även om jag anser att den inte är ”top of the line” personligen. Oavsett så är det en kvalitets-bira av rang.
Mikkeller 0 IBU, Imperial/dubbel IPA, 11836, Int. märke, 50 cl burk, 65,90 kr+pant, 12,1 %
Mikkeller 1000 IBU, Imperial/dubbel IPA, 11579, Int. märke, 50 cl burk, 69,90 kr+pant, 12,1 %
Mikkeller 3000 IBU, Imperial/dubbel IPA, 11533, Int. märke, 50 cl burk, 79,90 kr+pant, 15,5 %
Jaha minsann. Här skulle en ju vilja säga -”Perfekt, här har du tre öl av liknande karaktär som du kan vertikal-prova för att bedöma skillnaden i IBU.”, men det tänker jag inte säga. I alla fall om du inte tänkt göra det ihop med en polare eller två. Om du kollar procenten här så förstår du varför. IBU, om du inte är en all in ölnörd, är då ”International Bitterness Units”, alltså en gradering av beska. Sen kan man tvista hur länge som helst om huruvida man känner det på samma sätt, då de flesta av oss har lite olika preferenser. Men, här verkar i alla fall Mikkeller försöka ge oss chansen att testa själva. Tre kraftiga DIPA’s med olika beska. Kul grej. Och det är kanske ungefär där det stannar?
Mikkeller K:rlek Höst/Vinter 2019, APA, 11835, Int. märke, 33 cl burk, 29,90 kr+pant, 5 %
För att balansera ut ovanstående tre badboys, så kommer den numera traditionsenliga APA’n K:rlek med höst/vinter tema. Alltid lite annorlunda än föregångaren. Denna gång har man valt Maris Otter malt ihop med Galaxy, Nelson och Mosaic humle.
Nynäshamn Bötet Barley Wine 2018, Barley wine, 11521, Sverige, 25 cl, 36 kr, 9,1 %
Ännu en gammal bekant. Kanske Sverige’s bästa Engelska Barley Wine? Fortfarande med den löjligt lilla flaskan, men även löjligt goda smaken. En perfekt kompis i vinternatten.
O/O Näktar DIPA, Imperial/dubbel IPA, 11153, Sverige, 44 cl burk, 54,90 kr+pant, 9 %
Ännu en bärs jag hällde in i ansiktet i helgen som passerade. O/O cirkulerar ju på den högre nivån i öl-Sverige, och så även här. Ett stort plus att man har smygit in honung från apelsinblommor. Åhhhh, så sött.
Oskar Blues Death By Coconut, Söt porter & stout, 11583, USA, 35,5 cl burk, 37,90 kr+pant, 6,5 %
Denna har vi sett förr, och varför inte? Det är en rätt kul porter med kokos i, och det är ju gott (?). Jag tycker det i alla fall. Trevlig liten krabat.
Remmarlöv The Local Hops Grower’s Reserve, Strong ale, 11399, Sverige, 75 cl, 79 kr, 7 %
Mja, jag brukar ju hylla Remmarlöv när jag får chansen. Men, den här stunten har man kört förut. Svensk humle smakar oftast inte jordgubb, eller det gör kanske inte någon humle, men Remmarlöv har gjort öl förr på vår egen skörd. Svensk humle har en tendens att smaka gammal farbror, jord och arbetskängor. Inget fel i det, whatever floats your boat, men jag har hitills stannat vi o-imponerad när det kommer till Svenne-odlad humle. Ingen blir gladare än jag om jag har fel dock.
Rodenbach Vintage 2017, Flamländsk röd & brun öl, 11381, Belgien, 75 cl, 115 kr, 7 %
Ingen större förklaring behövs. En av världens bästa flamländsk röd. Om du inte vet vad jag menar, så köper du en och kollar själv. Jag ljuger aldrig.
Samuel Smith Yorkshire Stingo, Strong ale, 11706, Storbritannien, 55 cl, 75 kr, 8 %
Som jag skrev i inledningen, ”alla skall med” och här är något för farfar och hans rullator-klubb. En gammal klassisk lagrad engelsk strong ale som folk födda före 1950 förmodligen haft som favoritöl minst en gång i livet? Lagrad i ett år (minst) på ekfat i någon gammal källare under bryggeriet. Kan vara gott? Jag vet faktiskt inte, då jag inte provat den. Vet inte om jag kommer att göra det nu heller?
Tilquin Oude Cassis à l’Ancienne, Lambic – frukt & bär 11106, Belgien, 37,5 cl, 105 kr, 6,3 %
Tilquin Oude Gueze à l’Ancienne, Lambic – gueuze, 11128, Belgien, 37,5 cl, 73 kr, 7 %
Tilquin Oude Myrtille Sauvage à l’Ancienne, Lambic – frukt & bär, 11193, Belgien, 37,5 cl, 105 kr, 6,6 %
Avslutar med en trippel-knockout från Tilquin. Den l’ancienne har kanske många provat innan, då den florerat på våra breddgrader förr. De andra två dock… ”Myrtille Sauvage” är helt enkelt vilda blåbär och ”Cassis” är precis vad det låter som, svarta vinbär helt enkelt. Här lär det gå undan bland sur-puttarna, så om du anser dig tillhöra den skara som är någorlunda bevandrad i lambicens trefvliga värld, så bör du vara snabb på avtryckarfingret.