Våren försöker tränga undan vinterns hårda grepp och till hjälp har han en laddning solflörtande dryckjom i små partier. Ganska många humlade varianter, ljusare, soligare brygder. Men även ett par stouts för sakens skull liksom.
Rätt många av dem är även collabs, eller sambrygder om du vill hålla dig till Svenska språket. Bl.a. två st Omnipollo med två olika samarbetspartner och en sambrygd mellan två giganter, Sierra Nevada och Weihenstephan.
Vi börjar lite lätt dock.
De La Senne Brussels Calling 2017, Belgisk ljus ale 11359, Belgien, 33 cl, 31,50 kr, 6,5 %
Den här lille gynnaren kommer och hälsar på varje år. Alltid samma bas, men olika humlescheman.I år, eller förra året snarare, så har man valt nya Tyska varianter av humle. Den här ölen bryggs nämligen alltid den 22 December varje år, därav 2017 i namnet trots att det är 2018.
Dugges GBG Beer Week 2018, Övrig syrlig öl, 11512, Sverige, 33 cl, 26,90 kr, 5 %
GBG Beer Week 2018 är i full gång och vi bonnläppar som inte har en chans att delta i all stojj och glam får åtminstone chansen att prova årets festivalöl. I år så är det då Dugges som fått chansen och man har valt det lite lätt udda valet att köra en ”suris”. Inte så konstigt kanske, då deras ganska raka och okomplicerade surisar mottagits väl. Här ha man dock valt det lite svårare bäret jordgubb. Det är ingen slump att det inte finns drivor med jordgubbs-bira lite här och var, det är nämligen inte helt lätt att göra en jordgubbsdryck som de fakto smakar mycket jordgubb. Inte utan att använda aromer och liknande i alla fall. Vi provar så får vi se?
Founder’s Sumatra Mountain Brown, Brown ale, 11473, USA, 35,5 cl, 37,90 kr, 9 %
Japps. Ni vet alla att jag hyser en lätt aversion mot brown ales. Inte lika mycket som rököl, men jag tycker de är lika intressanta som Kroatiska Basketligan division 6 ungefär. Det här däremot mina damer och herrar, är en riktig stänkar brownie. Det kan bero på mängden kaffe i den, så den är väl egentligen inte stiltypisk, men det skiter jag i. 4.25/5.0 på Untappd.
Ichtegems Cuvée Grand Cru 2015, Flamländsk röd & brun öl, 11387, Belgien, 75 cl, 70 kr, 6,5 %
En flamländsk röd, eklagrad och på stroflaska dessutom. Grattis säger vi till dem som diggar stilen.
Liefmans Barrel Aged, Flamländsk röd & brun öl, 11448, Belgien, 75 cl , 199 kr, 9,5 %
En till av samma stil som den ovanför, den här trycker dock på lite extra i procenten plus att den är lagrad 40 veckor på Pinot Noir fat. Smakorgier utlovas av bryggeriet, så det är samma stalltips här som ovanför, köp den om stilen tilltalar dig – den här kan vara utöver det vanliga.
London Brick Rye IPA, IPA, 11756, Storbritannien, 33 cl, 35,90 kr, 6,4 %
Stabila Britterna på The Kernel släpper den här, vilket verkar vara en variant på den trippel-collaben de gjorde med Dark Star och Brew Wharf. En röd råg-IPA med bra klipp i rågen. Jag har utvecklat en fascination för råg-IPA med åren, så jag ser fram emot den här.
Mikkeller Nelson Sauvignon Orange Passionfruit, Belgisk ljus ale, 11958, Belgien/Danmark, 75 cl, 169 kr, 9 %
En variant på Mikkeller’s Nelson Sauvin. Här med apelsin och passionfrukt och sedan lagrad i Chardonnay fat. Originalet är lite speciell, även om den är god, men jag misstänker att den kan bli lite annorlunda med frukten islängd lite från höften. En stor pjäs, så det är bara att knäcka den vid något kul tillfälle ihop med kompisar.
Nils Oscar/Beerbliotek Brewers In Arms II, Ale Tysk Stil, 11492, Sverige, 33 cl, 26,90 kr, 5,5 %
Här har Beerbliotek och Nisse-O sammanstrålat än en gång för en liten sambryggning. Den här gång siktar man mot Tyskland och har använt Das Original Koncept för hur en tysk APA borde smaka (Om det fanns). Intressant.
Omnipollo/Brewdog I Wanna Be Your Dog, Imperial porter & stout, 11856, Storbritannien/Sverige, 33 cl (burk), 73 kr +pant, 12 %
Så till slut, en fet Imperial Stout mitt bland alla ”våriga” öl. Levererad av BrewDog och Omnipollo. Whiskyfatlagrad i nästan ett år. Och en fet procent på det också. Som att äta en chokladkaka bakad under ett whiskyrus ihop med torgets bänksittare.
Omnipollo/Trillium Covered In Puppies, Imperial/dubbel IPA, 11859, Sverige/USA, 33 cl, 48,90 kr, 8,1 %
Den här mastiga sambryggningen så är det återigen Omnipollo och denna gång med kanske det hetaste bryggeriet bland oss som älskar humligt. Amerikanska Trillium var här och sladdade runt, och då bryggde man denna filur ihop. Först fanns den bara på fat och senare på burk i USA. Nu har man dock kokat ihop den hos Sigtuna och släppt den på flarra. Det här känns som ett säkert köp för IPA-lovern därute, trots att ni lär höra det obligatoriska -”Den var bättre på fat!” av dem som faktiskt provade den på fat. Det är för övrigt ölvärldens svar på -”Boken var bättre”.
Pohjala Italobänger, Imperial porter & stout, 11546, Estland, 33 cl, 49,90 kr, 12,5 %
Estländarna har bevisat mer än en gång att de kan det här med att koka Imperial Stouts, så varför inte fixa en till? Det här monstret stoltserar med det mindre alldagliga receptet fikon, stjärnanis, blodapelsin och druvmust? Varför inte?
St Sylvestre Biere Nouvelle 2018, Bière de garde, 11855, Frankrike, 75 cl, 77,60 kr, 7,5 %
Bière de garde – Frankrikes svar på Saison kan vara gångbart för en lugn kväll på altanen. En typisk ”mysbärs”. Mild och trevlig. Framför allt om du är en saisons in the sun-snubbe.
Stigbergets Sublimo Pale Ale, APA, 1299, Sverige, 33 cl, 32,90 kr, 5,5 %
Allas favoritkillar (?) Stigberget vill vara med och leka, och nu släpper de lös en ”vanlig” APA som dock lär vara humlad till helvetet och tillbaka? JAg har inte provat den, men jag känner nästan smaken redan nu när jag tänker på det.
Weihenstephan/Sierra Nevada Braupakt, Hopfenweizen, 11536, Tyskland/USA, 33 cl, 22,90 kr, 6 %
Och detta släpps sista bira. Och kanske den tyngsta collaben om man ser till aktörerna som är inblandade? Tyska Weihenstephan som kokat bira sedan 700-talet släpper in jänkarna från Sierra Nevada som inte har lika anrik historia, men dock ett stort ansvar för craftbeer ”over there”. Tillsammans har de slängt ihop en ”Hopfenweisse” eller en variant på det. Öl förbrödrar som vanligt och det skall bli kul att se vad de här giganterna har kokat ihop.
Bildkälla: Hopmaestro