Nu går tiden fort helt plötsligt igen. Det känns som det var igår vi fick lägga nävarna på Lorelei och Lizard of Koz och alla de andra nyheterna. Men… det gäller att ligga i och här kommer mera nyheter.
Idag släpptes nyheter på Lokalt & Småskaligt, som jag ej bevakar som ni vet? Men på Fredag kommer det nyheter i ”Små Partier, och det försöker jag informera Er om så gott jag kan.
Brekeriet Lady In Satin, Övrig syrlig öl, 11448, Sverige, 75 cl, 109 kr, 9 %
En torrhumlad ”suris” som legat på Niepoort-fat. Som vanligt förväntar jag mig uppfriskande och trefvligt gemyt när Brekeriet släpper nytt. Jag har dock inte testat denna.
Brewski Conan DIPA, Imperial/Dubbel IPA, 11577, Sverige, 33 cl, 40,20 kr, 8 %
”Hear the lamentation of the women”. Brewski slänger in Conan i striden och det är en fin DIPA. Som min såg ut på bilden ovanför ser den nog inte ut på Systembolaget dock. Jag tror Brewski har tweakat den så att den är mer grumlig och gul inför Sverige-släppet. Utseendet är inte allt dock som alla fula människor brukar säga, men som tur är levererar smaken oavsett. Givet köp för IPA-frälsta.
Brooklyn Black Chocolate Stout, Imperial porter och stout, 11354, USA, 35,5 cl, 25,30 kr, 10 %
Om man tycker att många goda kvalitetsöl sticker iväg på prislappen så kan man titta till här. För runt 25 bagis så får du en topp-stout att frottera dig med. En succé som återkommer varje år och här är det bara att hamstra. Det kommer drygt 50.000 st till gamla Svedala, så alla borde ha chansen att knycka ett gäng. Tveklöst en av de mer prisvärda alternativen på Systembolaget när den väl finns.
Founder’s Azacca IPA, IPA, 11516, USA, 35,5 cl, 30,20 kr, 7 %
Founders senaste bidrag på IPA-himlen är denna som är singel-humlad just med Azacca. En s.k. dvärghumle framtagen på bl.a. Northern Brewer och Summit. Dvärghumle, eller ”Häckhumle” är en metod att mer kontrollerat odla humle med högre kvalitet och högre avkastning på skörden. Det är alltid trevligt att prova Founders sortiment, och vi får väl se hur denna har klarat transporten.
Mikkeller Nelson Sauvin Chardonnay Brut, Belgisk ljus ale, 11813, Belgien/Danmark, 75 cl, 159 kr, 9 %
Ja… marknaden för storflaskor ser ut att öka med varje släpp och här är Mikkeller’s tolkning av Brut. En torrhumlad spontanjäst skapelse som fått legat till sig på Chardonnay fat. Kan vara lämplig till lyxigare tillfällen, som t.ex. att det är Onsdag… och då är det ju Lill-Lördag – eller hur? Jag är lite kluven till storpavor. Dels kan det vara fräsigt om man ska ha en bottle share med några kompisar, men det är inte lika tilltalande att knäcka en sån här gynnare solo. De kan ofta bli stående då och aldrig få komma till tals. Men, nog om mig.
New Belgium Lips of Faith Le Terroir 2015, Övrig syrlig öl, 11592, USA, 65 cl, 129,50 kr, 7,5 %
Den här gamle torpeden verkar ha legat och skräpat på Galateas lager i över ett år? Jag provade den på ÖÖWF 2015 och det här är nog samma batch? Nu är det ju en suris så det är väl kanske inte hela världens undergång för det? Den är torrhumlad med Amarillo, fast den lär ju ha gått i pension? Jag tyckte då för 1 ½ år sedan att det var en fräsch suris och det var en uppfriskande fläkt på en ganska IPA-tung mässa. Hur den smakar nu får vi se, dock kan jag tro att det är en öl som i första hand sur-konnässörer har mest nytta av?
Oskar Blues Ten Fidy, Imperial porter och stout, 11673, USA, 35,5 cl, 49,90 kr, 10,5 %
Ytterligare en stänkare i Imperial Stout klassen. Dubbelt så dyr som Brooklyn alternativet ovanför, men fasen om den inte är dubbelt så god också? En riktig topp-bira. Och som inte det var nog, så kommer en fatlagrad variant av denna 3 Mars – på långburk! Fansen jublar. Men så länge så köper du så många du kan av denna så att du står dig. Världklass.
Poppels Imperial Pilsner, Imperial pils och IPL, 11260, Sverige, 33 cl, 30 kr, 7 %
Poppels expanderar bryggeriet och därmed även portföljen. Förutom att de ska brygga Evil Twin bärs i Sverige, så har de här kört en sambryggning med Malmö Brygghus. En Imperial Pilsner som enligt uppgift ska vara riktigt god. Har ej fått chansen att prova personligen, men snart så…
Stone 20th Anniversary Encore Series 12th Anniversary Bitter Chocolate Oatmeal Stout, Imperial porter och stout, 11469, USA, 65 cl, 99,80 kr, 9,2 %
Stone firade ju 20-årsjubileum förra året och då återbryggde man flera f.d. jubileumsöl man var extra nöjda med. Bl.a. denna Havre-stout som när det begav sig fick lite extra oomph med bitter choklad. 2008 var det nämligen humlebrist och man fick söka nya vägar för extra dimensioner i beskan. Gillar du stouts och framför allt Stone generellt så är det ett ganska givet köp.
Tilquin/La Rulles Stout Rullquin, Övrig syrlig öl, 11403, Belgien, 75 cl, 138,50 kr, 7 %
Ett samarbete med La Rulles, där man har tagit deras Brune och blandat med 1-årig lambic och sedan lagt på ekfat i 8 månader, därefter 6 månaders jäsning i flaska. Jag har inte provat denna själv, men är ”surisar” ditt gebit så är det nog en öl du måste ha?
Tilquin Oude Quetsche à l’Ancienne, Lambic – frukt och bär, 11496, Belgien, 37,5 cl, 95,20 kr, 6,4 %
Den här gynnaren är något för lambic-älskare. Här har man tillsatt färska plommon i laddningen och gillar du Tilquin’s andra verk så kan denna ge mera bränsle åt elden. Inte lika syrlig som Ouede Gueuze och lite mer fruktig.
Tempel/Tired Hands Fell Voices, Övrig syrlig öl, 11685, Sverige, 75 cl, 130,60 kr, 6,7 %
”Surputten” Arvid på Tempel Brygghus håller även han på att expandera. Nyanställning och nytt bryggeri. Det ser ljust ut i mörkrets tempel. Det här är en sambryggning med Amerikanska guldgossarna Tired Hands. Tillsammans så har man spånat fram en sur saison baserad på maskrosor. Hur intressant låter inte det så säg? Storflaska och 130 spänn kanske avskräcker, men de drygt 700 pavorna lär försvinna som maskrosor på ett kaninfält.
Victory Hop Ranch, Imperial/Dubbel IPA, 11465, USA, 35,5 cl, 33,90 kr, 9 %
Victory är ju kända för att ha en lite mer laidback approach om man jämför med många andra Amerikanska bryggerier. De sneglar hellre mot klassiska Europeiska stilar och gör sin egen tolkning av dem, men ändå med tankar som hedrar originalen. Här har man kanske tagit ut svängarna lite (ur deras synvinkel) och likt Founders-biran ovanför humlat den med Azacca plus en skvätt Mosaic. Man har även lagt sig snäppet över på Imperial-nivå. Jag gillar Victory, så det ska bli intressant att prova deras nya ”flaggskepp”
—–
Sedan en vecka senare så är det weblansering på följande dyrgripar.
9:e Februari
De Cam Oude Lambiek, Lambic, 11436, Belgien, 75 cl, 195 kr, 5 %
Ja, 75 cl oblandad ung lambic. Det borde bara tilltala den mest inbitne konnässören? Och med ”surölens” uppgång på sistone så borde det inte vara några problem att avyttra de drygt 300 flaskor som hittat hit?
Tilquin Gueuze à l’Ancienne au Carré, Lambic – gueuze, 11729, Belgien, 37,5 cl, 90,30 kr, 7,6 %
Den här är lite intressantare dock. Återigen en Tilquin, fast i en specialversion av deras Gueuze med högre alkoholstyrka. Hög kolsyra gjorde att man ”la om den” på en andra fatlagring och alkoholstyrkan steg ett par snäpp (den vanliga Gueuzen ligger på 6,4%). Kan vara kul att prova om du gillar den vanliga?
Bildkälla: Som vanligt så är collagebilden komponerad av Systembolagets pressbilder. Alla övriga bilder Hopmaestro. Och hör sen!