Våren börjar göra sig påmind på riktigt, och Fredag 20:e April kan vi ta del av följande bira som står uppradade som tussilagon på Systembolagets hyllor.
En del gamla bekanta, en del nya, en del sura och en del tunga. Precis som det skall vara, gott & blandat.
Amager/Trillium SigteBroad IPA, IPA, 11873, Danmark/USA, 33 cl, 29,90 kr, 6,8 %
Jahapps. Amager har gått i fällan och switchar även dem över till 33 cl flaskor. Enligt deras egen uppgift bl.a. för att kunna sälja sina produkter överhuvudtaget på Systembolaget.Jo jag vet att många drar floskler nu, såsom ”Vad bra, jag kan tycka att 50 cl blir lite för mycket” eller ”Miljövänligt med mindre flaskor” bla-bla. Jag diggar det inte generellt, men det beror mest på att jag stör mig på att man tvingar en leverantör att byta till ett format de inte har bara för att kunna sälja i Sverige. Sen stör jag mig lite även på att man missar den speciella känslan när det är en riktigt god öl (vilket det oftast är från Amager) så tar den slut fortare. -”Köp två då gubbe!” säger ni då, -”Okej då!” svarar jag. Det är är en collab mellan Trillium och Amager och den bryggdes först hos Trillium med namnet ”Sigtebrød”. Sen när Amager bryggde den själva i Danmark så bytte man namn till lite subtilt SigteBroad. Den är ihopkokad med vetemjöl, honung och apelsinskal. På bilden den Danska versionen i 50 cl flaska, som det skall vara. 4.0/5.0 på Untappd.
Anchor Coffee Porter, Torr porter & stout 11547, USA, 35,5 cl, 24,90 kr, 6,7 %
Den här lille gynnaren skulle ha släppts 16/2 egentligen och så här skrev jag då: Gamla hederliga Anchor, som man ändå får säga är stort medskyldiga till hur vi ser på öl idag, brukar trots allt hålla sig på sin kant. De spyr inte ut nyheter utan är mer klassiska i sitt upplägg. Då och då blänker de till dock och den här innehåller ett specialkaffe de rostat fram ihop med Four Barrel Coffee. Man använder sin ”vanliga” singel-porter men tillsätter detta ”Four Barrel Flash-Chilled Coffee” i sekundärjäsnigen. Det som talar emot den, tycker jag då, är att det är just en enkel porter. Jag brukar ha lite svårt att uppskatta ”för svaga” porters & stouts. Om kaffet är så gott som de hävdar, kan jag dock göra undantag.
Avery Uncle Jacob’s, Imperial porter & stout, 11780, USA, 35,5 cl, 124,90 kr, 15,9 %
Den är lille krabaten är inget man skojar bort vill jag lova. Avery har ju svart bälte i att göra feta stouts och den här här dessutom fatlagrad 6 månader på bourbonfat. Inte så mycket att snacka om, är du en stout-fetischist så är denna ett måste. 4.5/5.0 på Untappd.
Brewdog Abstrakt 24, Söt porter & stout, 11815, Storbritannien, 37,5 cl, 129,90 kr, 12 %
Jag har snackat så mycket skit om BrewDog på sistone, så jag orkar inte beröra ämnet mera. Däremot vidhåller jag att deras Abstrakt-serie fortfarande kittlar en gammal mans smakcentra hyggligt i alla fall. Nr. 24 här är en såkallad ”Baltic Porter”, alltså en underjäst porter. Polackerna dominerar den här ölstilen totalt, så det ska bli intressant att se vad BrewDog har fixat ihop. Som hjälpmedel använder man farinsocker, så den kan dra åt det lite sötare hållet.
Chimay Grande Reserve Oak Cognac, Belgisk mörk ale, 11803, Belgien, 75 cl, 209 kr, 10,5 %
Munkarna pinnar på med sitt dagliga tarv, och den här blandningen är av 22% Amerikansk Ekfat, 38% Fransk Ek, 22% konjakfat och till sist 18% nya fat av valnötsträ. Sådär, det var lite mer fakta än vad du brydde dig om? Men hur smakar den då. Ja det vet jag inte tyvärr, vi får testa ihop på Fredag.
Dugges Plum Spices, Imperial porter & stout, 11860, Sverige, 33 cl, 49,90 kr, 12,5 %
En collab mellan Dugges och Polska Deer Bear. Tydligen så var det någon form av pris på Beer Geek Madness festivalen i Wroclaw att man skulle få bränna ihop en bira med Dugges? Deer Bear vann och vips så var de i Göteborg och gjorde bärs. Jag har faktiskt testat några Deer Bear öl, bl.a. en ”tvilling”-stout där en var med hasselnöt och den andre utan. De var riktigt goda. Cracker och Cracker Hazelnut har jag för mig de hette? Den här är dock smaksatt med plommon, ingefära, kanel, grönpeppar och muskot. Jahapps? Det blev nästan lite julstämning där, men varför inte?
Founder’s KBS, Imperial porter & Stout, 11284, USA, 35,5 cl, 69,90 kr, 12,3 %
Ja, från att ha varit lite av en exklusivitet så har KBS på några års tid vandrat in som en ”semi-fast” stout i hyllorna. Jag vet inte om det är Founders som har växlat upp takten eller om Sverige helt enkelt får en ganska stor del av kakan? Jag klagar inte, det här är en pangfin imperial stout som alla borde få chansen att smaka. Och det får vi ju som bekant. Den här gången släpps det nämligen hela 16.000 flaskor i Sverige, så det vore väldigt konstigt om du missar den. Tidigare versioner har fått mellan 4.5-5.0 av mig på Untappd, så… go figure.
Fuller’s & Friends Rebirth, Extra special bitter, 11661, Storbritannien, 33 cl, 27,90 kr, 6 %
Om ni kommer ihåg så långt som till Mars och Fullers/Thornbridge Flora & The Griffin så kommer här nr två i Fullers & Friends serien. På den här har man samarbetat med Moor och man har gett sig på original-receptet på Fuller’s slagskepp ESB och tweakat det lite granna. Bl.a. så använder man Slovensk, Australiensisk och Amerikansk humle. Den här ska enligt uppgift vara riktigt god, så om du tycker att det finns mer att önska i segmentet ”Engelsk Bitter” så är det här månadens tips.
Lagunitas Dark Swan Sour Ale, Övrig syrlig öl, 11480, USA, 35,5 cl, 34,90 kr, 8,5 %
Lagunitas är ju ett populärt bryggeri här i Sverige, och mången äro vi som snubblat in på deras humligare öl och med skakande händer gått in på närmsta SB för att få sig en humle-fix. Nuförtiden så är de uppköpta av Heineken och inte lika heta bland beernerds, men jag vill hävda att de fortfarande brygger bra, låt mig säga, standard IPA’s. Surisar är väl inte deras home-turf, men de har släppt en del trevliga skapelser där också. Den här ”fula ankungen” är då en ganska stark suris procentuellt sett och har jäst ihop med röda vindruvor. Jag tycker det låter intressant i alla fall, sen får tvivlarna skrika ”Heineken” ifred.
Mikkeller/Brill 10 Year Anniversary Gluten Free Hazy IPA, IPA, 11441, Belgien/Danmark, 33 cl, 39,90 kr, 6,7 %
Den Svenska importören Brill & Co har samarbetat med Mikkeller från start och nu vill man fira sina första 10 år ihop. Den här jubileumsölen är en IPA i NE-stil och dessutom glutenfri. Så alla kan vara med och leka. Glutenintoleranta rejoice och prisa Herren, för här kommer alkoholskatteåterbäringen.
Mikkeller Organic Raspberry Berliner Weisse, Berliner weisse, 11520, Belgien/Danmark, 33 cl burk, 37,90 kr+pant, 4,2 %
Nästa Mikkeller (av 3) är en ekologisk hallon-berliner på burk. Rätt självförklarande men Mikkeller visar väl även här att han är en man av tiden. Det är inte första hallon-berlinern han klämmer ur sig, men nu då i ekologisk form. Helt rätt. Kanske något dyr för att bli en riktig kioskvältare, men den kan vara nog så god ändå?
Mikkeller SpontanYuzu, Lambic – frukt & bär, 11146, Belgien/Danmark, 37,5 cl, 87 kr, 7,7 %
Och en tredje Mikkeller. Ytterligare en i den massiva ”Spontan”-serien. Denna gång får vi leka med Yuzu, som är en rätt trevlig frukt i öl. Den här skall dock vara sur som djävulen själv, men det kan vara trevligt med för att rensa ur systemet lite.
Nynäshamn Bötet Barley Wine Oloroso, Barley wine, 11466, Sverige, 25 cl, 45,10 kr, 9,4 %
Den klassiska Bötet finns/har funnits i lite olika varianter. En av de godaste någonsin tycker jag är Jamaican Rum Cask. Den här är dock lagrad på oloroso sherryfat. Kan bli gott, även om jag inte är ett fan av sherry.
Sierra Nevada Bigfoot 2018, Barley wine, 11496, USA, 35,5 cl, 40,90 kr, 9,6 %
”Åh den här gamla trasan?”. Ja… vet du inte vad den här bärsan står för så är det dags att du skärper till dig. En av mina barley wine favoriter. Jag, till skillnad från många andra dock, dricker mina så färska jag bara kan, då jag älskar skarp humle som vecklar ihop facet ordentligt. Tungan skall domna bort efter en klunk, då trivs jag. Ett givet köp för mig varje år, de är dock slut efter en vecka, jag dricker dem till fikat varje dag. 4.5-4.75/5.0 beroende på årgång och färskhet.
Sthlm Brewing Fläder Saison, Saison, 11654, Sverige, 33 cl, 27 kr, 6,2 %
Sthlm Brewing Fläder Sour, Övrig syrlig öl, 11544, Sverige, 33 cl, 35 kr, 4,4 %
Huvudstadsbryggarna som dyker upp ibland på SB har koll på sin skit. Nu släpper man två fläderbärs som båda verkar vara intressanta var för sig. En saison och en ”suris”. Gillar man fläder så kan det vara värt att införskaffa, det kommer jag att göra i alla fall.
De här två har fått stryka på foten, men kommer förhoppningsvis senare.
Collective Arts Hazy New England IPA, IPA, 11002, Kanada, 47,3 cl, 37,10 kr, 6,1 %
Evil Twin Even More Pecan Pie Jesus, Imperial porter & stout, 11550, USA, 47,5 cl burk, 79,90 kr+pant, 12 %
Bildkälla: Jag själv.
Hittar inte Stockholm Brewings båda fläderöl i Systembolagets sortiment. Framflyttat släpp på dom?