Jamen tjena!
Årets första släpp på tillfälliga/exklusiva sortimentet är här.
Eller på Fredag snarare.
Jag gissar att många har slut i förråden efter långhelger och allmänt frosseri, så det är ju hyggligt att det
kommer lite nytt.
Mycket gott för stout-lovers och en redig lyx-lambic så var beredda.
18 Januari 2019
Ballast Point Spruce Tip Sculpin IPA, IPA, 11769, USA, 35,5 cl, 28,90 kr, 7,0 %
Jänkarnas absoluta topp-hit öl Sculpin har ju fått lite småsyskon genom åren, och några av dom har ju hittat hit till Sverige. Nu är det dags för den senaste i syskonskaran och den här gången har man kastat i granskott. Och det kan ju vara trevligt? Granskott tycker i alla fall jag kan vara kul i rätt miljö. Frågan är om det lirar ihop med grund-Sculpin. Ja? Det blir vi snart varse.
De Plukker All Inclusive, Belgisk ljus ale, 11734, Belgien, 75 cl, 99,90 kr, 8,0 %
De Plukker är okänt territorium för mig i alla fall, och en storflarra Belgo är ju alltid trevligt. ”All Inclusive” släpper de tydligen varje år, och varje gång så är det olika humleprofiler beroende på vad de har tillgängligt. En skåprensare helt enkelt.
De Ranke Hop Harvest, Belgisk ljus ale, 11737, Belgien, 75 cl, 90 kr, 5,5 %
Hop Harvest släpps också varje år (som den ovanför). Här är det dock mer en riktad åtgärd, där man tänker till och planerar vilken sorts humle som skall hamna i spotlighten. I år (eller 2018 snarare) så blev det Fuggles. ”Wet Hop” dessutom. Alltså färskplockad Fuggles. Fancy, men förmodligen bra?
Drie Fonteinen Hommage Bio Frambozen, Lambic – frukt & bär, 11277, Belgien, 75 cl, 359 kr, 6,3 %
Och så det här släppets raket. Lambic har ju, tycker jag, skjutit fart bland Svenska beer nerds de senaste åren. Det ploppar upp bilder här och var från så kallade ”bottle shares”, där man samlas i goda vänners lag och delar på sådana här lyxflaskor. En ganska fin upplevelse skulle jag säga. Man får chansen att prova flera olika topp-bira under en och samma kväll, utan att sälja sin kropp eller arvegodset. Jepps, för den här pjäsen får du öppna upp lädret på vid gavel, 359 pix, men oroa dig inte – det lär smattra till i websaldot på 0.2 sekunder. Så vill du ha denna, tänk inte för länge. Vildjäst på 30% hallon och 5% körsbär. Märk väl att det är ”Bio” i namnet med, så man har även offrat sig och plockat ekologiska bär. Så rätt i tiden så att huvudet spricker.
Founder’s CBS, Imperial porter & stout, 11444, USA, 35,5 cl, 77,90 kr, 11,6 %
Jepp. Den här finingen kommer tillbaka. Den här gången har dock hästen sprungit ifrån sin ryttare. Många tror att det är Systembolaget som varit igång igen, men faktum är att det är Founder’s själva som ändrat designen av respekt för de hedersvärda Ridande Poliserna. Det här är en pangbira av rang, så nyp ett gäng om du kan. Om du gillar lönnsirap vill säga, annars kan du skippa. 4.5/5.0 på Untappd.
Naparbier Fuzzy, IPA, 11215, Spanien, 33 cl, 32,90 kr, 5,8 %
Spanjackerna har vispat ihop en ren Citra bärs i New England stil. Citra är nog min absoluta favorit bland humlesorterna, så det är ett givet köp. Naparbier har hållit en hyfsat hög nivå vill jag tycka, så det är värt att testa.
O/O/Omnipollo Lucy Helles Lager, Dortmunder & helles, 11836, Sverige, 44 cl burk, 35 kr+pant, 5 %
Jasså minsann? O/O är en synnerligen trevlig och kunnig duo som bekant och här har man parat ihop sig med tungviktarna Omnipollo. Det är dock ingen supertung stout med bävergäll och hallongrottor, utan en helt vanlig jädra Helles lager. Inga fel i det. Det är allmänt känt att O/O vurmar för classic bira som pilsner och liknande och jag antar att Omnipollo nappade för jag kan tro att de har liknande tankar ibland? Jag testade faktiskt denna på AiBF2018 och gav den då 3.25/5.0. Men att dricka lager på festival kan man lika gärna skita i, smaklökarna går på högvarv och en lager får oftast stryk där och då. Jag kommer att prova i hemmets lugna vrå.
Omnipollo Agamemnon Monster Shake, Imperial porter & stout, 11334, Belgien/Sverige, 33 cl burk, 69,90 kr+pant, 12 %
Till skillnad från den ovanför då. Omnipollo på egen hand, då är det full fart igen. Agamemnon känner ni förmodligen till? En grym Imperial Stout med ballarna hängandes utanför gylfen. Här då, så har man kokat lite Agamemnon igen. Slängt i lönnsirap, rostade mandlar, bacon, kokosnöt, och vanilj. Ni hör ju? Tydligen så innehåller den äkta bacon och nötter – så veganer och allergiker göre sig icke besvär.
Oskar Blues Ten Fidy Barrel-Aged, Imperial porter & stout, 11718, USA, 56,8 cl burk, 129,90 kr+pant, 12,9 %
En annan erkänt bra fet stout. På ”tallboy” som vanligt och en av de godaste jag druckit. Här kan ju priset avskräcka en del, men köp minst en säger jag då. Gillar du vanliga Ten Fidy, så är det här top notch. 5.0/5.0
Pohjala Cherry Bänger, Imperial porter & stout 11439, Estland, 33 cl, 49,90 kr, 12,5 %
Estländarna har ju bevisat gång på gång att de kan det här med att koka stout, så jag gissar att det här inte är något undantag? En Imperial Stout med körsbär, vanilj och choklad.
Stigbergets/All In Brewing Wheat Seems To Be The Officer Problem, Hopfenweizen, 11795, Sverige, 44 cl burk, 43,90 kr+pant, 6.0 %
Ni som har några år på nacken kommer kanske ihåg den här? Bryggd minst 2 ggr förut med olika humlekonstellationer. Nu kommer den igen. De andra två hade olika humleprofiler, så jag gissar att det är samma här? Alltså någon finslipning av något slag? På bilden ser ni originalen.
Stone/Lervig Hi I’m Kveik, IPA, 11794, Tyskland/Norge, 50 cl burk, 34,90 kr+pant, 6,2 %
Kveik verkar vara lite i skuggan av Brut i år. Ni vet? Den rådande trenden? Kveik är norsk ”vildjäst” kan man säga, en jäststräng som har ärvts ner i generationer och kan liknas lite lätt med farmarjäst. Jag har sett ett gäng Kveik-öl på sista tiden, och provat ett fåtal. Intressant smak faktiskt. Om ni kommer ihåg den DC Brau Turbo Boost Multiball som kom härförledens, så var den jäst med en variant av kveik. Här är det dock Tyska Stone och Lervig som kokat ihop en variant, och tyvärr ska jag säga, så tycker jag inte Tyska filialen levererar på samma nivå som sin ”moderfabrik”. Men… jag är inte bitter. Jag ska prova denna i alla fall.
De här stackarna är flyttade av olika anledningar, jag vet ej varför. De kommer dock senare.
Cigar City Marshal Zhukov’s Imperial Stout – flyttad till 1/2
DC Brau Penn Quarter Porter – flyttad till 15/2
Lagunitas Mozango – flyttad till 15/2
Collective Arts IPA No 6 – flyttad