Vi är inne på upploppet av av året, men än så verkar det inte direkt sina på nyhetsfronten.
Den 18 November (Fredag) så fylls det på lite i boden med friska nyheter.
Som vanligt så får ni ha ett överseende öga på om någon öl inte dyker upp av någon anledning. Censurer, felmärkta ”Bäst Före”-datum, lastbilar med punktering etc. etc.
Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock, 11926, Tyskland, 50 cl, 29,90 kr, 8 %
En rökig version av Dubbelbock från erkänt duktiga Brauerei Heller. Gillar du rökta prylar så kan du här se fram emot en delikatess. Den här varianten är rökt med ekflis och lagrad i grottorna under Bamberg. Ni som känner mig vet att jag undviker såna här brygder, men är du en ”smoke-lover” så är det nog ett gjutet köp.
Avery Raja Double IPA, 11976, USA, 35,5 cl (burk), 41,90 kr, 8 %
Till skillnad från den ovanför så är det här däremot min melodi. En superb och upphumlad DIPA från Avery. Jag har testat denna förut, dock så var det exemplaret något gammalt. Jag gillade den ändå, men det ska bli gott att återse denna kamrat i förhoppningsvis lite färskare version?
Great Divide Oak Aged Yeti, 11910, USA, 35,5 cl, 49,90 kr, 9,5 %
Den vanliga Yeti är kanske de bästa Imperial Stouten du kan hitta i standardsortimentet hos Systembolaget? Eller kanske? Den är det enligt mig. Han har även lite syskon i olika format, t.ex. denna. Lagrad i tank (ej fatlagrad) med flis från rostad fransk ek. Det skänker en karaktär av en förlorad storebror-Yeti som varit ute i skogen och kommer hem med all möjlig skräp i pälsen. Gillar du vanliga Yeti, så är det här ett måste.
Mikkeller/Alexander Beer Of Milk & Honey, 11893, Danmark/Israel, 33 cl, 49,90 kr, 8,4 %
Den gamle skojaren Mikkeller är ju en globetrotter av rang, och här har han varit i Israel och bryggt en bira ihop med Alexander Brewery. En Imperial Porter med laktos, honung, farin socker och apelsin. Låter det gott? Prova en får du se, jag kommer att göra det i alla fall.
Nynäshamn Sotholmen Extra Stout, 11714, Sverige, 25 cl, 26,30 kr, 7 %
Silverrävarna på Nynäshamns Ångbryggeri lämnar ingen kännare av klassiska öl besviken. Inte heller med denna. Stilen är ”Foreign Stout”, mellanbordern i stout-stegen, ett mellanting mellan ”vanlig” stout och Imperial. Spelar ingen roll, det är fortfarande en reko och robust liten pjäs. Det enda som stör mig är att de envisas med sina små babyflaskor på 25 cl? Vem gillar sådana?
O/O Narangi, 11606, Sverige, 33 cl, 38 kr, 6,8 %
Japps, håll i Er. Nu kommer O/O med nästa variant av IPA’s som skall golva Sverige/Världen igen och visa vilka som anammat trenderna bäst i IPA-sfären. Jag drack denna på All In Beerfest förra helgen, och bryggaren ursäktade att den var gammal? Ja, då kan jag säga så här, om den var ”gammal”, så lär huvudet trilla av och rulla iväg om den ens är 10% bättre som färsk? En riktigt god och söt IPA som jag gissar kommer att gå åt som Resorb dagen efter en ölfestival? Pangfina grejjor det här.
Stigbergets Amazing Haze Double Dry Hopped Mosaic IPA, 11601, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 6,5 %
Vi klämmer av denna också på en gång. ”Ännu en IPA från Stigberget”. För er som inte har koll på det så har O/O ovanför och Stigberget starka kopplingar till varandra, och denna är i samma våglängd. Lite annorlunda såklart, och torrhumlad med Mosaic. Jag testade även denna på All In Beerfest, men där och då så upplevde jag den som lite skarp. Jag har ingen aning om denna är från samma batch? Om den är det så har den fått vila lite och har kanske satt sig bättre? Testa den gärna med den ovanför ihop. Gillar du IPA överhuvudtaget så är det tjänstefel att missa dessa två.
Rodenbach Vintage 2014, 17001, Belgien, 75 cl, 99,90 kr, 7 %
Som ett avbryt till humle-raketerna ovanför så kan vi åtnjuta den här krabaten. Jag själv är inte överförtjust i stilen Sour Red, men här vill jag peka finger och hylla. Visserligen har jag inte petat i mig årgång 2014, men är den ens i närheten av versionen från 2013 så är 99 kr för den här ett odiskutabelt köp.
Sierra Nevada Narwhal, 11735, USA, 35,5 cl, 39,90 kr, 10,2 %
Den här gamle trotjänaren gör sitt årliga återbesök. En världsklass Imperial Stout som alla borde ha ett par stå i källaren året runt. Visst har du varit med ett tag så tycker du kanske t.o.m. att den börjar bli lite avtrubbad och passé? Skitsnack säger jag. En bra stout är en bra stout. Köp så många du orkar bära och förvara på lämplig plats.
Garage Project Aro Noir, 11884, Nya Zeeland, 33 cl (burk), 36,90 kr, 7 %
Nya Zeeländarna på Garage Project har gjort sig ett namn på kort tid i Sverige. Förutom att de gör spännande variationer på öl av alla de slag så gör de även mer än godkända ”vanliga” öl. Denna är en sådan. En helt vanlig stout. Inga krusiduller, inga konstiga jäststrängar, inga udda inhemska kryddor. Bara en vanlig stout helt enkelt. Ibland behövs det inte mer.
Modern Times Blazing World Hoppy Amber, 11449, USA, 47,3 cl (burk), 33,90 kr, 6,8 %
Ni som har följt mig ett tag vet även att jag inte slår frivolter över stilen Amber Ale? Jag tycker att de har en tendens att smaka morfars ytterrock och gammal kompost. Det finns alltid undantag som bekräftar regeln dock, och det här kan vara en sån? En upphumlad version av Amber som ger den lite edge och karaktär som man åtminstone kan godta och t.o.m. tycka är gott. Storburk och rimligt pris för en top US-Amber.
Ocean Doble Doble, 11941, Sverige, 33 cl, 36,80 kr, 9,5 %
Om ni minns för ett tag sen så släppte Oceanbryggeriet sin första Barley Wine med jsut namnet ”Barley Wine”? Nu kommer det en uppföljare kallad Doble Doble, och jag vet inte riktigt vad som skiljer. JAg vet bara att den första var helt OK, dock inget jag skrev prosor om. Vi får se vad som levereras denna gång.
Rogue Dead Guy Ale, 11610, USA, 65 cl, 86,90 kr, 6,5 %
Det här är en gammal klassiker som Rogue släppte år 2000 eller nåt? Dock har den väl aldrig riktigt letat sig hit ordentligt. Det har den nyetablerade Svenska grenen av Holländska Bier & Co planer på att ändra. Den andra Rogue de tar hit till Sverige är just denna klassiker. På stor flaskan dessutom, go big or go gome. En Amerikansk version av Maibock/Heller Bock. Kanske inte världens bästa bira, men jag hoppas att det är en fortsättning på det här och att vi kommer att få se mera Rogue framöver?
Cuvée De Ranke, 11548, Belgien, 75 cl, 90 kr, 7 %
En godbit för ”sur-gänget” är denna blend av vildjäst De Ranke bärs och Girardin Lambic. Stor flarra, 90 bagis, grattis ”surdegar”.
Plevnan Siperia Imperial Stout, 11646, Finland, 33 cl, 69 kr, 8 %
En finsk Imperial Stout som jag faktiskt testade på SMÖF2015 om jag inte minns helt fel? Var jag än var så tyckte jag då att det var en ganska reko och stabil hederlig stout som passar alldeles utmärkt en kall och grå vinterdag. Ingen bullshit, bara en reko stout.
St Bernardus Abt 12 2016, 11471, Belgien, 150 cl, 239 kr, 10 %
Gillar du Quad’s? Varför inte köpa en av världens bästa på en 1,5 liters flaska till dig själv i julklapp? Då får du ju i alla fall något du tycker om. Enlig mig kanske världens bästa Quad dessutom. Eller i alla fall i topp 3 ihop med Westvleteren 12 och Rochefort 10. Det finns 720 st i släppet, men storleken på flaskan borde avskräcka de flesta. Så köp 2. Årets julklapp till vilken öl-älskare som helst är det i alla fall.
Bildkällor: Collaget som är omslagsbilden = Systembolaget. Alla andra bilder Hopmaestro.