Skepp ohoj!
Ja ni, nu har det gått en längre tid sedan man fick något fräscht i magen.
Men nu är det slutlarvat med semestrar och sånt, i alla fall för de statliga krabaterna på SB.
För nu är vi igång med höst-passet. Jo jag vet, det finns nog ett par soltimmar till att kräma ut innan
Kung Bore tar över, men vi är på väg åt det hållet.
Då är det lämpligt att den förste biran ut är en riktig vintervärmare, som du kan ställa på hyllan tills snön kommer, och sen kan du avnjuta den syrliga plutonen som kommer först.
Små Partier 2:a Augusti
Avery Fimbelvinter, Abt & kvadrupel, 11656, USA, 35,5 cl, 129,90 kr, 16,9 %
Jepps, Fimbelvinter. Eller ”Fimbulvinter” som man kanske säger om man är en trve Viking? Fimbulvinter var det första tecknet på att Ragnarök var i antågande. En mäktig vinter som skulle vara i tre år. Det kanske gamle Moder Jord skulle må bra av efter alla miljölarm och flygskatter? En riktigt dönare till vinter som faktiskt påminner om vintern när du var barn? Och då, om det skulle hända, så har man en låda av Avery Fimbelvinter står i källaren, som duger bra som vedhuggar-bärs istället för gräsklippar-öl. En romfatlagrad pjäs på blygsamma 17% som förmodligen inte kommer att kännas så, om jag känner Avery rätt.
Beerbliotek/Collective Arts/All In Gentle Giant DIPA, Imperial/dubbel IPA, 11266, Sverige/Kanada, 33 cl burk, 34,90 kr+pant, 8,2 %
En trevägskorsning mellan Svenska Beerbliotek/All In och Kanadickerna från Collective Arts. Tillsammans så har de smekt ihop en dubbel-IPA, som enligt ryktet ska vara väl balanserad och snäll – precis som man ska vara om man är stor.
Boon Schaarbeekse Kriek, Lambic – frukt & bär, 11554, Belgien, 37,5 cl, 69 kr, 6 %
”Ahhhh Schaarbeekse, trefvligt!” säger konnässören. -”Vafasen är det?” säger novisen. Schaarbeekse är en körsbärssort som är framodlad i Pajottenland och i dalslandet runt Senne. Extra mörkröda och med en utsökt smak och extra röd fruktsaft. Sorten håller på att försvinna, så vissa krafter och föreningar har tillsammans dragit ihop ett projekt för att ta fram en buskvariant som kan odlas lättare och även skördas maskinellt. Lambic-grabbarna har inte varit sena att hänga på, då de kan anses som storförbrukare av sagda körsbärssort, och här är Boon’s variant. Den syrlige kännaren bör köpa ett par av denna.
Drie Fonteinen Hommage, Lambic – frukt & bär, 11559, Belgien, 37,5 cl, 179,90 kr, 5 %
En lambic-raket som ”sur-putten” alltid är på jakt efter. Och nu kommer den på SB-släpp. Tro det eller ej, men jag har aldrig testat Hommage, så jag står först i kö på Fredag.
Firestone Walker Velvet Merkin 2017, Imperial porter & stout, 11863, USA, 35,5 cl, 129,90 kr, 8,5 %
Jepps, för att väga upp allt det syrliga så kommer även ett till parti av FW’s Velvet Merkin. Nu i 2017 vintage. Den har florerat förut, och man vet att det är bra skit. Något dyr kan tyckas för den redan invigde, men det är en pang-stout, så det är bara att köpa. På bilden en storflaska 2016, men, det fattar ni?
Founder’s Mas Agave, Övrig syrlig öl, 11608, USA, 35,5 cl, 53,90 kr, 10 %
Founder’s, som jag vid ett otal tillfällen name-droppat som mitt ”bästa” bryggeri – har på sista tiden svävat ut i lite konstiga äventyr. Mas Agave är en Dubbel-Gose med agave, lime och havssalt tillsatt. Låter lite suspekt, men, är man en ”tickster” så är den väl ett måste. Och, jag tror aldrig jag har sett eller smakat en gose med så hög procent? Så bara där är jag med på tåget.
Nynäshamns Ångbryggeri Trehörningen Trippel, Trippel, 11146, Sverige, 75 cl, 105 kr, 10,5 %
En stor-flarra tripel från Nynäshamn? Ja, varför inte? Lite fakta om denna, för att inte säga noll? Men om du diggar ölstilen trippel bör du väl förskansa dig en flaska. Det finns inte så många, så pass opp!
Rodenbach Caracter Rouge, Flamländsk röd & brun öl, 11492, Belgien, 75 cl, 119 kr, 7 %
En modern klassiker. Rodenbach’s Caracter Rouge har florerat förr, och det är en mycket prisvärd Flemish Red som man kan ha ett par av stå i ett hörn och ta fram och bjucka på när kompisar dyker upp. Bra skit.
Stigbergets/Omnipollo Mazurka, Pilsner – tysk stil, 11359, Sverige, 44 cl burk, 29,90 kr+pant, 5,3 %
Och sist, men inte minst. Stigberget och Omnipollo möts i en klassisk tysk pilsner i (nästan) långburk. När Fan blir gammal, så går han till kyrkan. När allt kommer omkring, och dammet lägger sig, så vill man ändå ha en reko pils att luta sig tillbaka med och låta skummet fastna i mustaschen. Nu har man chansen. Passa på när tillfället uppstår, för snart är det dags igen för galna upptåg.
Mikkeller MBCC ’19, Berliner weisse 11662, Belgien/Danmark, 50 cl burk, 44,90 kr+pant, 3,7 % – Struken igen. Kommer den någonsin? Vet ej?
Bildkälla: Jag själv – Eder Hopmaestro