Hepp!
Det täljs fram nyheter på nyheter och Systembolagets lagerhjälpare måtte avsky varje småparti-släpp?
Eller så gillar dom det, dagarna lär gå fort när visslan tjuter kl 10.00 varje släppdag?
De står som 100 meterslöpare i startblocken, redo att packa bärs som galningar.
Jag vet inte, men det lär vara en enorm skillnad på en ”vanlig” dag på depån, kontra en släpp-dag.
Denna gång är det en salig blandning återigen.
Små Partier – 15:e Februari
Amager Black Nordic Skies, Imperial porter & stout, 11678, Danmark, 33 cl, 49,90 kr, 10 %
Först ut denna gång är en rekorderlig stout från gänget på Amager. De släpper en hel del öl och det är väldigt få (tycker jag) som letar sig till SB’s hyllor. Det är i stout-skuggorna de kommer till sin rätt, och det är är en rackarns Imperial Stout som de sambryggt med Modern Times.
Brewdog Wave Machine, Övrig syrlig öl, 11303, Storbritannien, 50 cl, 69,90 kr, 5,5 %
Simpelt döpt till BrewDog, men det är faktiskt en BrewDog OverWorks, alltså från BrewDog’s nya ”sura” bryggeri, mig veterligen den första vi kan köpa på hyllan i Sverige. Jäst med Italienska cantaloupe meloner.
Collective Arts IPA No 6, IPA, 11741, Kanada, 47,3 cl burk, 45 kr+pant, 6,7 %
Yep. Till slut så verkar den släppas i alla fall. Senarelagd av olika anledningar. Vet ej vilka dock. Kan vara allt från leveransstrul till dekorfel? Eller ja, ”till slut” skrev jag, som att jag visste att det var en pangbärs? Det vet jag inte, men Collective Arts anser jag vara ett top notch bryggeri, så jag har själv väntat på mera från dem efter det att importören Tomps la in en stöt.
DC Brau Penn Quarter Porter, Torr porter & stout, 11467, USA, 35,5 cl burk, 27,90 kr+pant, 5,5 %
DC Brau verkar också ha fått en rivstart i Sverige, t.ex. med sin pilsner som kom in från ingenstans i standardsortimentet? Det här är dock en porter. En singel porter dessutom, och där brukar jag själv dra öronen åt mig, för jag har svårt att uppskatta porter/stouts med för låg alkoholhalt. Det måste vara lite tryck i buteljen så att säga. Men, jag ska inte döma på förhand, och jag kommer absolut att prova den.
De Dolle Dulle Teve, Trippel, 11657, Belgien, 33 cl, 39,90 kr, 10 %
Lite av en klassiker dyker upp så här på senvintern i form av De Dolle Teve, eller Mad Bitch som den kallas där folk inte är så PK. En klassisk trippel humlad med Golding som du kan samla på dig så många du vill och placera på strategiska platser runtom i huset för att alltid ha en till hands.
Dugges/De Molen Windmill & Airport, Abt & kvadrupel, 11672, Sverige/Nederländerna, 33 cl, 65 kr, 11 %
En sambrygd mellan legendarerna De Molen och Dugges. Rödvinsfatslagrad Quad för alla som vill ha. Eller alla? Kanske inte för mig, då jag har lite svårt för rödvin. Jag har märkt på andra öl som är lagrade på rödvinsfat att de inte riktigt lirat med min smakpalett. Men det är ju en smaksak.
Eik & Tid Mosaikk, Öl av flera typer/stilar, 11607, Norge, 75 cl, 104,90 kr, 5,2 %
De här Norska guttarna förutspås att bli ”the new shit”. De fokuserar på ”råöl” och kör med okokt vört hardcore vikingstyle. Hands up for the Norse. Jag har inte testat något från dem än, så jag står först i kön på fredag. Jag diggar nämligen när folk tittar in i essensen av en teknik (eller gammal teknik). Ungefär som när folk börjar spela in analogt igen i studios, eller folk som ”ger upp” och tjackar sig en vinylspelare efter 10 år med mp3 och CD. Det ska bli intressant att korka upp den här rackaren, även om jag vet lite på förhand att det kommer att smaka gammal farbror (?).
Hanssens Oude Gueuze, Lambic – gueuze, 11650, Belgien, 37,5 cl, 69 kr, 6 %
Sett och umgåtts med förut, men Hanssens är lite dubbeleggat för mig. De har en hussmak som jag inte riktig gärna bjuder upp på date, men jag kan ändå inte dissa dem heller för det. De har en tendens att luta sig mot ren vinägersyra ibland. Det är kanske jag som inbillar mig, men det räcker för mig att se etiketten för att jag skall koppla dem till oren syra. Unclean Acid? Det skulle kunna vara ett bra bandnamn om ingen redan heter det?
Lagunitas Mozango, Imperial/dubbel IPA, 11765, USA, 35,5 cl, 34,90 kr, 7,7 %
Det är knappt man behöver säga det när det kommer till Lagunitas, det kommer att gå åt ändå. Men oavsett ägarförhållanden, så måste jag tillstå att jag diggar deras bira överlag. Är det gott så är det gott som vi brukar säga. Det här är i alla fall en Mosaic-humlad mango DIPA. Ja, ni hör? Drygt 25.000 flaskor finns att tillgå, så man behöver inte oroa sig att det tar slut i ett nafs.
Lervig Galaxy Citra Flicker, APA, 11614, Norge, 50 cl burk, 43,90 kr+pant, 5,5 %
Mera Norskt. Och Lervig lär sälja som smör som vanligt? En ganska alkoholsvag pjäs, men för den delen behöver det inte vara dåligt. Norbaggarna har visat sig vara kunniga i humleträsket.
Mikkeller Baghaven Ebon Hedges, Övrig syrlig öl, 11643, Danmark, 37,5 cl, 144,90 kr, 7,4 %
Liksom BrewDog OverWorks ovanför, så är detta Mikkeller’s suröls/lagringssatsning. Baghaven är en egen enhet inom Mikkeller’s järngäng som fokuserar på lagringsöl. Jäst och lagrad på franska ekfat, för att sedan läggas ihop med björnbär. Kan bli gott.
Nya Carnegiebryggeriet 1kW, Trippel, 11682, Sverige, 75 cl, 89 kr, 8,2 %
En till Trippel, en Svensk denna gång. Gänget på Nya Carnegie slår på stort med en storflaska, allt annat vore konstigt. 1 kilowatt trippel coming right up. Tyvärr så drunknar den nog i sitt eget tilltag? Kanske en mindre flaska vore på sin plats?
Nynäshamn Smörpundet Porter, Imperial porter & stout, 11234, Sverige, 25 cl, 27,50 kr, 5,9 %
På tal om stora flaskor, så finns det även små flaskor – eller pytteflaskor. Nynäshamn fortsätter att envisas med sina snapsflaskor, och det är lite synd. Smörpundet är på blygsamma 5.9% och det är en porter, så varför inte minst en 33 cl? Nåväl, det får väl gå då? Jag råkar veta att den bär upp sin egen låga kropp med mycket smaker. Antar jag ska jag säga, för jag har inte smakat den nya årgången, men historiskt har det varit så i alla fall. Aska, lakrits och och mörk choklad fightas om tronen i denna flaska.
Poppels Projekt 016 English Barley Wine, Barley wine 11366, Sverige, 33 cl, 39,90 kr, 11 %
Blott 1500 flaskor, blott ett av alla projekt? Jag vet inte, men en barley wine som klassas som ”Engelsk” brukar dämpa min nyfikenhet något. Jag vill ha brutal kamp och rått läder i mina barleys. Men… man ska inte dö nyfiken. Var med här om du vill ha en flaska trots allt.
Remmarlöv Hop Keller IPL, Imperial pils & india pale lager, 11632, Sverige, 44 cl burk, 37,90 kr+pant, 6,5 %
Remmarlöv är enligt mig ett väldigt underskattat bryggeri. De har bara levererat solida bärs rätt över. Inga rubriksättare, men jädrigt fint tillagad öl. Så jag är med på banan när de släpper något nytt. Burk igen för övrigt, bra tänk.
Sierra Nevada Hop Bullet, IPA, 11336, USA, 35,5 cl burk, 29,90 kr+pant, 8 %
Hopp! Klassiskt bryggeri med en av deras nyare öl. Hop Bullet är humlad med Magnum genom deras ”hop canon” och dessutom nu på burk vilket gynnar/motverkar åldrandet. Man kan tycka vad man vill om Sierra Nevada, men de är ett av de största hantverksbryggerierna och de kämpar på. Kvalitet trots volym kan man säga.
Stockholm Brewing Barrel Aged Apricot Sour Ale, Övrig syrlig öl, 11381, Sverige, 75 cl, 95 kr, 4,5 %
Stockholmarna gnetar på och de gör bra öl. Inget snack. Fatlagrad aprikos-suris på storflarra tilltalar kanske inte alla? Men jag vågar hävda att om du är lagd åt det hållet så skall du kolla in alla Stockholm Brewing´s experiment, de är något på spåren.
Stockholm Brewing Almost Famous Brut IPA, IPA, 11517, Sverige, 33 cl, 28 kr, 6 %
En lite nättare bira prismässigt från samma gäng som ovan, dock en Brut-IPA vilket lär agera som en vattendelare framöver. ”Alla” gör en brut nuförtiden, och ”alla” väntar med spänning på en god sådan. Har Stockholm Brewing löst gåtan? Vi får se.
Het Anker Maneblusser Lente, Belgisk ljus ale, Belgien, 33 cl, 24,90 kr, 6,5 %
De Struise Dark Horse Reserva, Övrig syrlig öl, Belgien, 75 cl, 199 kr, 7 %
Traquair 160/- Shilling Ale, Old ale, Storbritannien, 33 cl, 41,90 kr, 9,5 %