Hela Sverige har legat som under ett grått täcke i ett par veckor nu, och då skall man hålla sig alert och ta sina vitaminer säger experterna. Varför inte kolla in de vitamintillskott som nu dyker upp på Systembolaget’s Små och Exklusiva Partier?
Fredag 16:e November
Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock, Dubbelbock, 11322, Tyskland, 50 cl, 35,90 kr, 8 %
Tack vare alfabetets uppbyggnad och ett ständigt återkommande i Systembolagets rullor, så hamnar alltid Aecht Schlenkerla’s rökbärs alltid först. Och det känns som jag alltid skriver samma sak? Jag gillar inte rököl, så jag undviker de, helt enkelt. Värt att notera för den inbitne dock, är att här använder man ek-rökt malt istället för bokspånsrökt malt.
Brewdog Cybernaut, Session IPA, 11706, Storbritannien, 33 cl, 23,90 kr, 4,5 %
Skottarna harvar på och det här är deras nya ”seasonal”, en lätt filtrerad NE-Session IPA? Varför de har filtrerat kan man fantisera om, men förmodligen för att motverka sediment och skiktegenskaper i sin nästan ”makro-fierade” tillverkning. De lovar dock att smakprofilen går åt tropical juice hållet.
Dugges CRUSH CRUSH CRUSH, Imperial/dubbel IPA, 12111, Sverige, 33 cl, 35 kr, 8 %
Göteborgs finest har ju kört sin ”Fresh”-serie i en 15-16 omgångar och det är deras moderna IPA serie. ”Crush”-serien har dock inte lika många varianter, 6-7 kanske, men även här verkar man redan känna sig nöjd? Crush (x3) är väl då den slutgiltiga versionen kan man tro? Jag skulle inte ta gift på det, men vi får väl utgå från det?
Dugges Cinna Mon, Imperial porter & stout 12009, Sverige, 33 cl, 50 kr, 11,5 %
En till Dugges, och nu får vi lite svart i glaset. Samma här, Dugges har ju ett gäng med olika varianter på sina fetare stouts och här är det kanel som är dirigenten. Intressant tycker jag, men då gillar jag ju Dugges stouts också, framför allt deras kaffe-varianter. Givet köp för mig. Man kanske kan ta den ihop med en kopp Dugges Kii? Då blir det ju som en gofika?
Lagunitas Brown Shugga’, Strong ale, 11743, USA, 35,5 cl, 31,90 kr, 10 %
Den här gamla klibbiga pjäsen brukar vi få bekanta oss med varje år. Tack vare Lagunitas stora volymer i Sverige och ett idogt containerfraktande så hamnar priserna på hyggliga nivåer. Att en misslyckad batch av ”Old Gnarleywine” kunde bli så här god? Det var ju tur att de inte hällde den i avloppet. Sedan dess en stabil bira i Lagunitas ”säsongs-sortiment”.
Magic Rock The Fabulist, IPA, 99155, Storbritannien, 33 cl burk, 29,90 kr+pant, 6,2 %
Jaha, en liten humlepropp från Magic Rock. I burk såklart, men nu på 33 cl. Lite synd, jag diggar 440 ml eller 50 cl burkar. Lättare att göra schyssta boss-pours, hipster som jag är. Men, är de små får man ta två. Magic Rock brukar vara stabila och den här är bryggd med lite allt möjligt både i malt och humleväg, så det känns lite som en skåprensare på pappret? Vi får se.
Poppels Projekt 014 Wet Hopped Pale Ale, APA, 11258, Sverige, 33 cl, 44,90 kr, 5,6 %
Mera Göteborg med två olika Poppels projekt-bira. 014 är en wet hopped ale, vilket kanske gör den intressant bara för det. ”Wet hop” är att annat ord för att man använder färska humlekottar direkt från fältet, oftast på ett tidsspann inom 48 timmar. Med andra ord, svenskodlad humle. Men, det unika här blir då att det är amerikanska sorter. Jag är inte riktigt säker på vilka sorter, men man kan gissa Chinook och Cascade? Comet med kanske? Oavsett så blir det unikt i och med att det är första gången (?) som färsk amerikansk svenskodlad humle används. Det kan vi nog tacka monstersommaren 2018 för?
Poppels Projekt 015 Imperial Brown, Brown ale, 11754, Sverige, 33 cl, 39,90 kr, 12,5 %
Numero två från Poppels blir även då nästa Projektbärs, 015, en Imperial Brown Ale. Jag brukar som sagt inte vara så imponerad av Brown Ale, men är den dubbel och innehåller kakao och kanel så kan det gå vägen. Jag sippade på den här under All In Beerfest 2018, och tyckte den var bra, så det ska bli kul att testa den i lugn hemmamiljö.
Rodenbach Vintage 2016, Flamländsk röd & brun öl, 11745, Belgien, 75 cl, 115 kr, 7 %
Japps, dåligt med syrligt i detta släpp, men det kommer i alla fall en legendariskt halvsur öl. Rodenbach Vintage och denna gång är det 2016 års version vi får chans att peta i oss. Straight out of foeder 222 kommer denna trevliga sak. Det kanske inte är min personliga favorit, men god är den och det kan vara mysigt att fiska fram en sån här ur gömmorna när du får oväntat besök? I övrigt så tycker jag att designen är löjligt anonym, därför postar jag en bild på Vintage 2013, som jag tycker var okristligt snygg.
Stigbergets/Magic Rock Stiggy Stardust, IPA, 11744, Sverige/Storbritannien, 44 cl burk, 44,90 kr+pant, 6,3 %
En sambryggning mellan Magic Rock och Stigberget som beskrivs som ”Hazy New England IPA with some cool new hops”. Vilka nya ”coola” humlesorter det skulle kunna vara lämnas åt fantasin, men förvänta er en grumlig, juicig IPA med mycket tropisk frukt.
Stone Fellow-SIP IPA, IPA, 12110, Tyskland, 50 cl burk, 34,90 kr+pant, 7 %
Stone har jag tappat intresset för lite sedan de öppnade Berlin och det mesta kommer därifrån nuförtiden. Färskare, men tråkigare. Eller också är jag bara en tråkmåns? Eller så är det en kombo? Det här är ändå en ”vägkorsning” där hela 4 bryggerier har samverkat. Stone själva, Magic Rock, Buxton, North Brewing och serverad till IMBC 2018 (Independent Manchester Beer Convention). IPA står på menyn i alla fall, och serveras i en långburk.
The Kernel India Double Porter, Imperial porter & stout, 11749, Storbritannien, 33 cl, 44,90 kr, 7,5 %
De här Britterna har en väldigt hög lägstanivå, även om de kan ses som lite tråkiga med exakt samma etiketter och lite olika text bara. De anammar dock ”Kvalitet före flärd” och testar förtjust samma grundöl med olika humlesorter eller maltsorter. Det finns ett gäng olika ”India Double Porter” men jag har listat ut att detta är den med Mosaic och Bramling Cross humle, och ”India” före ”Double Porter” pekar på att den är extrahumlad.
Av okänd anledning är Narwhal struken/flyttad.
Sierra Nevada Narwhal, Imperial porter & stout, 11327, USA, 35,5 cl, 41,90 kr, 10,2 %