Nyheter på Systembolaget – 19:e Januari

Efter en tids torka på nyhetssläppen så rivstartar karusellen med ett ganska tungt släpp nu på Fredag 19/1.

Vi ser tunga fetingar från BrewDog och The Bruery bl.a. och ett par riktiga Imperial Stout’s från Mikkeller och Oskar Blues. Det finns dock några piggare humle-dönare med i paketet för att lätta upp stämningen, t.ex. Stigbergets New & Improved och en Brewski/Mikkeller collab. Plus lite till såklart. Se nedan, och håll hårt i plånboken.

Amager Cody (the Crooked Cop), Old ale, 11696, Danmark, 50 cl, 59,90 kr, 9,5 %
Äntligen lite Amager igen. Jag brukar faktiskt försöka testa alla Amager jag får tag på, men jag missade releasen när dessa kom ut i Danmark. Det kom alltså flera i samma veva, ”Marianna the Moody MILF” och ”Dario the Dark Don” bl.a. Amager har ju en förmåga att döpa sin öl till karaktärer, med någon fejkad backstory till det. Det här är i alla fall en ”Old Ale” som enligt uppgift skall vara rätt så trevlig. Påpassligt omdöpt till bara ”Cody” på etiketten i Sverige, för vi vill inte att våran blåklädda yrkeskår av landsfiskaler skall ta anstöt.

Anchor Old Foghorn, Barley wine, 11434, USA, 35,5 cl, 26,90 kr, 8,8 %
Ja just det. Den här rackaren blev lite förskjuten, men det jag sa sist stämmer: Det här är en klassisk barley wine som jag diggar ganska skarpt. Trots att den är mer ”engelsk” i sin framtoning. Den har funnits i standardsortimentet en period, men tydligen föll den inte gemene man på läppen? Synd! Nu kommer den tillbaka som ett småparti-släpp, så passa på. 4.0-4.25/5.0 på Untappd beroende på årgångar.

Anchor Old Foghorn – äldre årgång.

Brekeriet/Transient Bridgman Camper, Gose & lichtenhainer, 11678, Sverige/USA, 33 cl, 33,90 kr, 4,4 %
Det här mina vänner. är en udda fågel. Stilen ”Lichtenhainer” är i princip utdöd, och det tycker såklart Brekeriet och Amerikanska Transient är lite synd. För den som inte vet, så är stilen lik Gose och Berliner Weisse på ett sätt. Låg alkoholhalt och mjölksyresatt, dock så görs Lichtenhainer på lätt rökt kornmalt. ”Stoppa pressarna!” säger någon, då jag i vanliga fall hyser en aversion mot rököl. Men hör och häpna, denna fann jag synnerligen intressant. Väldigt annorlunda och trevlig liten sak det här. Den fick hela 4.25/5.0 av mig på All In Beer Fest 2017, och det skall blir trevligt att stifta bekantskap igen med denna på flaska.

Brewdog Abstrakt 23, Barley wine, 11817, Storbritannien, 37,5 cl, 129,90 kr, 11,5 %
Här ska jag citera en bekant till mig som brukar säga ”Inget över 4% eller under 10%” om sitt urval när han dricker BrewDog nuförtiden. Skottarna har (enlig mig) tappat konceptet lite de senaste åren. Dock så har de en tendens att vara jätteduktiga på lågalko och högalko respektive. Abstrakt 23 är en barley wine som legat på bourbonfat i 2 år. I övrigt inget konstigt tillägg till denna. Förutsättningarna är alltså toppen till en bra BA Barley Wine.

Brewski/Mikkeller Magic Valley DIPA, Imperial/dubbel IPA, 11419, Sverige/Danmark, 33 cl, 39,90 kr, 7,7 %
Här så har Mikkeller och Brewski slagit sina geniknölar ihop och kokat en Dubbel IPA med guava. Ja, Brewski har ju en fetisch för frukt i sina bira och Mikkeller lär ju knappast vara sena att hänga på. Resultatet kan bli bra om allt går som det skall.

De Ranke Hop Harvest 2017, Belgisk ljus ale, 11327, Belgien, 75 cl, 90 kr, 5,5 %
Det här är också en återkommande pjäs. Varje år så brygger De Ranke den här, dock lite förändrad varje gång, beroende vilken humle de har att tillgå o.s.v. Gillar du Belgisk öl generellt och i detta fall även ljus Belgisk ale så kan det vara värt att släpa hem en flarra eller två. Rimligt pris på en storflaska.

Left Hand Bittersweet Nitro, Imperial porter & stout, 11530, USA, 35,5 cl, 44,90 kr, 8,9 %
Left Hand Brewing Company kör gärna ett race på sina öl i Nitro-version. För den som inte vet och inte vågar fråga, så är det väldigt kortfattat så att ”Nitro” använder Nitrogen (kväve) istället för kolsyra, vilket upplevs som mjukare och lenare och allt som oftast använder man en ”hard pour” när man häller upp den för att ”ruska liv” i bärsen. Det finns säkert avhandlingar man kan leta på i ämnet om man är intresserad, men för den vanlige användaren så räcker det så. Just Left Hand Brewing har då anammat denna metod lite oftare än andra, och flera av deras öl finns i Nitro-version. Denna har jag ej provat, men dock som kolsyre-version och då fick den 4.0/5.0

”Vanliga” Bittersweet då det begav sig sist.

Mikkeller Black Bear, Imperial porter & stout, 11437, Danmark, 33 cl, 59 kr, 10,1 %
En synnerligen ”normal” imperial stout för att vara Mikkeller vid första anblicken, men när man synar den i sömmarna så kommer det fram att den är bryggd med Cassonade-socker. Det är helt enkelt brunt rörsocker. Då kan man gissa att den är relativt söt, eller i alla fall sötare än en ”vanlig” imperial stout.

Oskar Blues Ten Fidy, Imperial porter & stout, 11349, USA, 35,5 cl (burk), 49,90 kr +pant, 10,5 %
Den här lille pangaren behöver ingen introduktion längre antar jag? En riktig modern klassiker som cementerat sig som en återkommande juvel. En superb Imperial Stout från Oskar Blues. 4.0-4.5/5.0 på Untappd beroende på årgångar och humör.

Oskar Blues Ten Fidy – äldre årgång.

Poppels/All In/J Wakefield Golden Ticket, Imperial porter & stout, 11649, Sverige/USA, 33 cl, 49,90 kr, 12 %
Ett trippelsamarbete mellan två Svenska och ett Amerikanskt topp-bryggeri. Återigen en imperial stout och denna gång har man använt lakritspulver, choklad och salty caramel vid framställandet. Värt att notera är att de här tre bryggerierna för tillfället har en tävling ihop på Instagram, där man kan vinna resa, boende och inträde till J. Wakefields egen festival i Florida. ”Wakefest 2018”. Så har du inget för dig så kan du kolla reglerna på deras Facebook/Instagram-sidor vad du behöver göra för att vinna. Den här ölen provade jag på All In Beerfest 2017, men vid tillfället så var nog smaklökarna ganska tjuriga? Jag gav den då 3.75/5.0, men jag kommer att prova den i en mer neutral miljö, så lita inte på mig.

Stigbergets New & Improved! GBG, IPA, 11614, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 6,5 %
Som vi har längtat. Alla kommer väl ihåg Stigbergets GBG Beer Week 2016? Den fullkomligen sprängde toplistorna överallt och hyllades som en av världens bästa IPA. Så även av mig. Nu kommer den i en ”förbättrad” version (enligt namnet), fast det betyder egentligen att man ändrat receptet så att man ska kunna brygga den igen. Som grädde på moset och lök på förvirringen, så finns denna i flera versioner. Det finns/fanns en version som var sambryggd med Engelska Verdant, som jag har provat. Denna är dock bryggd på Stigberget i egen regi, och kommer även att komma som sambryggning med andra bryggerier. Snyt åt dig så många flaskor du kan, och har vi tur så blir det en återkommande brygd. Eller ja… vi får väl se om den är lika god som originalet först kanske? Förhoppningsvis är den ännu godare?

The Bruery Melange #3, Strong ale, 11541, USA, 75 cl, 199 kr, 16,3 %
Svenska importören Neptunium har redan dragit en Bruery-bärs till Sverige i ”Saison Rue”. Nu dunkar man till med en som spelar i en helt annan liga. Melange finns i lite olika versioner och #3 är en blandning, eller Grand Cru om du så vill, mellan tre av Bruery’s tungviktarbärs. White Oak Sap (en Wheat Wine), Anniversary Old Ale och Black Tuesday (Imperial Stout). Resultatet klassas som en ”American Strong Ale” och landar på lite lätta 16,3%. Ja, jag vågar hävda utan att ha smakat den här gynnaren, att den kan passa mig perfekt. Och förmodligen även Dig då? Köp om du har råd och gillar tunga prylar.

Thornbridge Love Among The Ruins, Flamländsk röd & brun öl, 11819, Storbritannien, 37,5 cl, 99,90 kr, 7 %
Den här texten är redan postad en gång, men jag är lat: I Oktober fick vi en chans att prova en brorsa till den här. ”Days of Creation” var dock bortgift med hallon och den här skapelsen är en brettad, lactosyrad körsbärs-suris. Fatlagrad i över ett år på Burgundyvinfat. Ja ni hör ju. Ett måste om man är inne på stilen. Jag rådiggar inte körsbärsöl, men jag vill ändå prova med tanke på hur de har skapat denna.

To Öl 1 Ton of…Blackcurrant, Övrig syrlig öl, 11647, Int. märke, 33 cl, 44,90 kr, 7 %
1 ton svarta vinbär per 1000 liter vatten. Hur låter det på en skala? Svingott. Eller ”dejlig” kanske de säger själva? Jag blev hooked bara av att läsa beskrivningen. Jag vill att den ska vara så god som den låter, men så mycket frukt/bär kan även orsaka problem i en öl.

To Öl Garden of Haze, IPA, 11634, Belgien/Danmark, 33 cl, 38,90 kr, 6,4 %
En till öl från To Öl. Så denna månad får vi To Öl från To Öl helt enkelt. Fyndigt va? Detta är en IPA i NE-stil. Så förvänta er en disig och lite mindre bitter pryl.

Följande är flyttade eller strukna:

**Brooklyn Black Ops, 11249, USA, 75 cl, 149 kr, 10,7 % – Flyttad till 2/2
**Stillwater Super Hop, 11661, USA, 47,3 cl
**Cuvée De Ranke, 11391, Belgien, 75 cl  – Flyttad till 2/2
**Poppels/All In/J Wakefield Ronan The Strawbarian, 11522, Sverige/USA, 33 cl – utgår, bryggarna blev inte nöjda med resultatet.

 

2 reaktioner på ”Nyheter på Systembolaget – 19:e Januari”

  1. Jävligt bra citat där om Brewdog. Måste vara en synnerlig begåvad och säkerligen välutrustad man som kläckte den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *