En till laddning med nyheter dyker upp så här i slutet på kalla November.
Ganska många ”lyxbira” på storflaska, men det kan vara välkommet om man har kompisar som man kan/vill dela med så här när högtider börjar flockas framöver.
Det finns ett par andra ”vanligare” öl att välja på också, spejja nedan.
Som vanligt vill jag påpeka att öl kan försvinna från lanseringen av olika skäl, ibland så nära inpå att de faktiskt står på hyllan på ditt lokala SB-hak, men när du ska betala i kassan så är den stoppad. Det är ett allmänt faktum att det händer, så om ni inte hittar någon av ölen nedan på websidan, så är det så helt enkelt.
Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock, Mörk lager, 11624, Tyskland, 50 cl, 32,90 kr, 8 %
Japps, vi inleder med en rököl. Ni som känner mig vet att jag inte är något fan av rököl. Jag nöjer mig med att informera om att detta är den ekflisrökta varianten av Schlenkerla Rauchbier och skall enligt uppgift ha en mjuk och dimensionerad röksmak. Håll till godo smoke-lovers!
Brewdog Slot Machine, IPA, 11467, Storbritannien, 33 cl burk, 27,90 kr, 5,2 %
Det fortsätter att ploppa ut nya varianter från BrewDog och denna gång är det en med deras ”klassiska” design på burken och inget inköpt konstverk av en extern artist. Ölen i sig är, vad jag kan luska fram, en röd råg-IPA humlad med förutom klassikerna Magnum och Citra den nyare tyska humlesorten Callista. Ord är ord och öl är öl. I min värld så har BrewDog lite att bevisa innan jag köper det rätt av.
Bruery Terreux Saison Rue, Saison 11667, USA, 75 cl, 169 kr, 8,5 %
För första gången (?) på svensk mark, eller i alla fall på hyllan så att säga, så kommer det en första release av The Bruery. Eller ja, Bruery Terreux är The Bruery’s vildjäsar håla där de bara brygger vildjäst öl och suröl. The Bruery brygger ”vanlig” öl efter splitten. Skit samma. Vi ska i alla fall hoppas att detta första släpp är en återkommande händelse nu när man har en ny distro i Sverige. The Bruery/Bruery Terreux har mängder med topp-bira som svenska ölnördar skulle sälja både barn och hus för att kunna köpa utan massa strul med trades och tull och tjafs. Ölen i sig är en rågbaserad saison med en vildjäststräng för komplexitet.
Founder’s Breakfast Stout, Imperial porter & stout 11385, USA, 35,5 cl, 38,90 kr, 8,3 %
Jag var med i en enkät härförledens hos Beernews.se där jag skulle nämna mitt amerikanska favoritbryggeri. Rösten föll då på Founder’s, och det gäller än. Kvaliteten är outstanding och även fast man har blivit riktigt stora, så lyckas man ändå komma med lite halvcrazy ideér då och då. Det är lätt att man blir lite bortskämd som svenne-banan nuförtiden, man tänker inte riktigt på vilka topp-bira som kommer in antingen i standardsortimentet eller som här i små-släppen. Många kommer att rata denna, för man ”har köpt den förut” eller ”KBS är mycket godare”. Ja så är det förmodligen, men faktum är att denna storsäljare från Founder’s är en av världens bästa i segmentet ”Kaffe stout”. Den är inte svinstark och med sina modesta 8,3% (för att vara en stout) så får du mycket smak för pengarna.
Gulden Draak Brewmaster’s Reserve, 11631, Annan öl, Belgien, 75 cl, 134,90 kr, 10,5 %
Den här specialaren kom till efter att bryggmästaren hade varit på besök i USA och lät sig inspireras av craftbeer-kulturen där. Väl hemma så kokade han ihop en variant till bryggeriets 230-årsdag. Bryggd på traditionellt sätt, men lagrat på whiskyfat.
Kees Caramel Fudge Stout, Imperial porter & stout, 11786, Nederländerna, 33 cl, 59,90 kr, 11,5 %
Ja… Den här känner ni kanske igen sedan i Mars i år? Enligt importören så är detta den fatlagrade versionen? Jag har t.o.m. frågat om en gång till och informationen består, det är en BA variant av orginalet. Jag blir dock fortfarande tveksam, då BA-versionen skall ligga på 12,0% och denna har 11,5% (som originalet) men priset är 20 kr högre, 60 kr kontra 40 kr som orignalet kostade i Mars? Jag vill dock gärna att det ska vara BA-versionen, för jag diggade originalet skarpt. Den fick 4,5/5.0 av mig på Untappd (bilden nedan visar även originalet, inte BA-versionen). Ja, vi tar med oss detta i bakfickan och konstaterar fakta på Fredag? Biran i sig är ett måste för de som är inne på dessert-stoutspåret och har svårt att hitta tillbaka.
La Rulles Meilleurs Voeux, Belgisk mörk ale, 11682, Belgien, 75 cl, 72 kr, 7,3%
Den här gamle gynnaren har hängt med sedan 2005 och det är Belgarnas mörka julbärs som släpps säsongsvis. Vet du med dig att du diggar stilen så får du här en storflaska för cirka 70 bagis. Inte mycket att tänka på då, eller hur?
Lindemans Gueuze Ginger, Lambic – frukt & bär, 11534, Belgien, 75 cl, 149,50 kr, 6 %
En variant i Lindemans Botanical-serie. Den första kommer ni ihåg? Spontanbasil som var en collab med Mikkeller, och sedan Blossom Gueuze med fläderblom och nu då ingefära. En gueuze blandad på traditionellt vis, men sedan lagrad med färsk ingefära för att få till en smakdimension. Ja, gillar du ingefära så är det väl välkommet antar jag? Själv jublar jag inte åt ingefära, men låt inte mig stoppa er.
Mikkeller Gammel Dansk Lager, Annan öl, 11396, Belgien/Danmark, 33 cl, 35,90 kr, 6 %
Mikkeller har gjort ett samarbete med Gammel Dansk och tagit fram en lager som skall passa ihop med sagda stänkare. En lätt lager med toner av vit ek, honung och bla bla bla. Det är en lager och jag tvekar att köpa en lager för 36 bagis oavsett ändamålet. Diggar du Gammel Dansk och lager så kan det dock vara värt att testa resultatet av projektet.
Nynäshamn Bötet Barley Wine 2016, Barley wine, 11821, Sverige, 25 cl, 36 kr, 9,1 %
Den här gamla klassikern kommer på besök som vanligt. Kan vara Sveriges bästa barley wine. Eller kan? Jag säger att det är det. I vanliga fall är jag inriktad mot Amerikanska barley wines som favorit, men Bötet är en riktigt pangare. Även om den kommer i deras löjeväckande små flaskor. Många vill påpeka att ”det är bra, för då dricker man inte så mycket”. JAg håller inte med. Tidigare årgångar hamnar mellan 4.0-4.25 i min Untappd historik. Ska den vara ännu bättre i år?
Ocean Wee Heavy, Skotsk ale, 11714, Sverige, 33 cl, 38 kr, 7,4%
Det hyfsat anrika gänget på Oceanbryggeriet i Göteborg förärar oss en Wee Heavy, eller en Skotsk Ale om du hellre pratar svenska. En bra vinterstil och kan vara trevligt att smutta på när kylan kryper på. Ocean har ju en tendens att vara mer traditionella i sitt ölbryggande, och med det kommer även stiltypiskt bra öl. Jag tvivlar inte på att de har gjort en bra Skotsk bira.
Pohjala Coco Bänger, Porter & stout, 11344, Estland, 33 cl, 49,90 kr, 12,5 %
Postat innan, försenad lansering: Pohjala har bevisat flera gånger att de kan det här med stouts de också. Det här är en tung pjäs med kokosnöt och kaffe. En ”no-brainer”. Det är sådana man ska ha stå i skafferiet när zombieapokalypsen kommer (eller vintern).
Stigbergets Galaxy Imperial IPA, Imperial/Dubbel IPA, 11608, Sverige, 33 cl, 39,90 kr, 8,5 %
Jahopps. En ny dänga från Stigberget och då kan vi som vanligt förvänta oss en välhumlad dubbel-IPA i NE-stil. Det är bara att köpa om du diggar stilen. Jag hann inte mer än att posta detta innan första strykningen kom. Fel i batchen enligt Stigbergets Bryggeri.
Sweetwater The Pit & The Pendulum Peach, Övrig syrlig öl, 11483, USA, 75 cl, 169 kr, 8.3%
En amerikansk suröl, eller vildöl om du så vill. Först bryggd med Belgisk jäst, sedan en adderad Brettanomyces-sträng och efter det lagd till vila ihop med persika. Notera att det även är Sorachi Ace humle i denna om du tillhör den kategorin som har svårt för det. Kan vara en rätt intressant variant detta och jag måste nog införskaffa ett exemplar?
Traquair Jacobite Ale, Skotsk ale, 11322, Storbritannien, 33 cl, 32,90 kr, 8 %
En traditionell skotsk ale, eller t.o.m. ”traditional ale” är den faktiskt klassad som stiltypiskt. Jakobiterna, ni vet de gamla skojarna som försökte göra anspråk på Engelska tronen i mitten på 1700-talet hade ett av sina sista fästen i Traquair House, som för övrigt är Skottlands äldsta bevarade hushåll och ett hyfsat populärt turistmål. Sedan 1965 är det även ett bryggeri, och detta öl är en hyllning till Stuart-klanen som huserade där i ett par hundra år. Som traditionell ale är den klassad som topp 5 i världen. Jag gav den 3.5/5.0 på Untappd. Det kan vara lite snålt. Jag måste testa om den.
Wild Beer Tepache, Övrig syrlig öl, 11521, Storbritannien, 75 cl, 95 kr, 6 %
Den här informerade jag om redan förra gången den skulle ha dykt upp, kopierar in det här: ”Tepache” är en Mexikansk ”hembrygd” gjord på skalen och den träiga kärnan från ananas. Man jäser det med tillsatt rörsocker och lite kanel och vips har man gjort sig en latino-variant av ”hooch”. Nja, inte riktigt, för den blir inte så stark, så alla kan dricka den lokalt – unga som gamla (de vuxna kan dock krydda med valfri mängd Tequila). Wild Beer har dock gjort en fullvuxen öl-version på 6,0% som kan tilltala de som gillar sina öl lite på den udda kanten. Det låter lite skumt, men känner jag mig själv rätt så kommer jag att köpa den.
Bildkälla: Hopmaestro