Jaha minsann?
Ett exklusivt släpp i Juni, så här gäller det att passa på att fylla på lagret, för nästa chans blir inte förens i Juli.
Som vanligt ett varnande finger angående snabba sista minuten ändringar, men så här ser det ut i skrivande stund.
Brekeriet/Jester King/Local Option Local King, Övrig syrlig öl, 11457, Sverige, 75 cl, 119 kr, 9 %
En triple and touch mellan dessa tre monstrum av bryggerier. Jäststrängar från både Brekeriet och Jester King och biran har vilat på ekfat med hallon och havtorn. Låter smarrigt va? Mjo…
Brooklyn Cloaking Device, Imperial porter & stout, 11036, USA, 75 cl, 149 kr, 10,5 %
Ytterligare ett monster. En Imperial Porter som först har jästs med Brett-jäst och sedan slaggat på vinfat av fransk ek i 9 månader. Därefter har man butlejerat den och gett den en kick i röven med champagne-jäst. Kan vara en klurig rackare det här, och därför är väl namnet perfekt kanske?
Dieu du Ciel Chemin de Croix, Imperial porter & stout, 10066, Kanada, 34,1 cl, 39,90 kr, 6,3 %
Den här polaren har vi lekt med förut. En ganska hårt rostad Porter, eller ”India Porter” som bryggeriet kallar den, som skänker livskraft hos mörkerbarn i denna ljusa tidsålder. Funkar fin-fint enligt mig.
Buxton/Stillwater Superluminal Sour IPA, IPA, 11963, Storbritannien, 33 cl, 32,90 kr, 7 %
Denna verkar lovande på skrivbordsstadiet. Buxton har haft besök av Stillwater och de har gjort en sur-IPA tillsammans. Buxton har ju bevisat gång på gång att de kan sin skit (Trolltunga någon?) och ihop med Brian Strumke så borde det bli succé. Intressant här är att de även kokade ihop en Imperial Stout med namnet ”Subluminal”. Det hade varit kul att testa den i samma veva. Men man får vara glad för det lilla som flickan sa…
De Ranke Simplex, Belgisk ljus ale, 11953, Belgien, 33 cl, 25,50 kr, 4,5 %
Klassad som en Kölsch enligt vissa appar och hemsidor, men det är en ljus, svagare Belgisk ale. En Session-Belgo? Kan vara gemytligt i sommartider? Det är nästan så att jag kommer att prova den, trots min något mindre entusiasm för Belgiska öl.
Dieu du Ciel Equinoxe du Printemps, Skotsk ale, 11558, Kanada, 34,1 cl, 45,30 kr, 9,1 %
En till ölbärs från Kanadickerna. I detta fall en Skotsk Ale, som man kan tycka borde vara trevligare i höstrusket än i gassande sol. Men det är inget som hindrar att du ställer undan några i jordkällaren tills mörkret smyger sig på.
Firestone Walker Luponic Distortion, IPA, 11453, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 5,9 %
Jao… Spendrups försöker förvalta sitt uppdrag gentemot Firestone och plockar hem hela 20.000 st Luponic Distortion. Det är en utvecklingsserie av Firestone för experimentell humle. De är uppe i version 006 nu ”in dä stäjts”, men vi Svennar får nöja oss med 005 så här första gången.
Founder’s Sumatra Mountain Brown, Brown ale, 99265, Storbritannien, 35,5 cl, 39,90 kr, 9 %
Det här skulle kanske kunna vara den godaste Brown Ale jag hällt ner i min rynkiga hals. Men det är för att jag även är svag för kaffe i mina öl. Som klassisk Brown Ale är den väl inte ett bra exempel, men kaffetonerna i denna är markanta och välbalanserade som gör den till en vinnare i den stilen.
Rodenbach Grand Cru Alexander, Flamländsk röd & brun öl, 11510, Belgien, 75 cl, 109 kr, 5,6 %
Denna smarriga pjäs kan man rekommendera till alla som gillar körsbär och proffsig Belgo-bira. Så jag gör det. Köp! är rådet.
Rulles Estivale, Belgisk ljus ale, 11788, Belgien, 75 cl, 65 kr, 5,2 %
Denna somriga, lite svagare öl i storflaska är väl ytterligare en perfekt delar-öl med polaren (eller polarna). Fruktigt lätt och mysig. Jäst med Orval-jäst och ganska schysst pris får man väl ändå lov att säga. En given kamrat i bersån.
Schneider Tap X Mein Nelson Sauvin, Weizenbock, 11878, Tyskland, 75 cl, 79 kr, 7,3 %
I mitt tycke de som gör bäst veteöl släpper en specialare i Tap-X serien. En jubileumsöl från början som bryggdes 2011 första gången. Jag har inte provat den, men det är till och med så jag måste nog göra det. Både för att det är Schneider och även för att det är Nelson Sauvin humle i, vilket jag är oerhört svag för. Jag får se om det lirar ihop i en Weizenbock?
Uinta Cockeyed Cooper, Barley Wine, 11504, USA, 65 cl, 108,90 kr, 11,1 %
En redig karl (eller fru för den delen med) måste tillgodose sina behov och se till att Barley Wine kvoten fylls trots att det är sommar. Uinta’s Cockeyed Cooper har inte bara ett roligt namn, den är god också. En kladdig krabat som limmar ihop gomseglet med tungan för några minuter. Kan vara bra om man vill få tyst på sommarfesten lagom till desserten.
Founder’s Rhübaeus, 99312, Annan öl, Storbritannien, 35,5 cl, 32,90 kr, 5,7 %
Founder’s hallonöl som dyker upp på vårkanterna likt en vitsippa i gräsbacken. Personligen gillar jag inte denna så mycket, jag tycker att om man nödvändigtvis måste ha en hallon-bira så väljer jag en med mer syra. Men smaken är som baken, och Wicked Wine lyckas ju bli av med dessa varje gång, så – vem är jag att tjöta om det? Låt det väl smaka om du gillar den, och har du aldrig provat den så rekommenderar jag att du gör minst det.
Wild Beer Zintuki, Övrig syrlig öl, 11207, Storbritannien, 33 cl, 36 kr, 7,3 %
Wild Beer har fått flera chanser på kort tid nu att visa upp sig oftare i gamla Svedala. Kul tycker jag och här har man skapat en ”blend” av sin egen Ninkasi och Somerset Wild. Och surt ska det vara enligt uppgift. Bra! Zur zommar!!
Bildkällor: Collagebild från Systembolaget – Övriga bilder: Hopmaestro.