Mja. Efter semestertorkan så börjar det dra ihop sig till ett litet släpp på ”Små Partier” den 5:e Augusti. Du kanske hittade något kul i den lokala uppdateringen 1:a Augusti? Jag tyckte det var lite tunnsått, men det kan ju bero på semestertider o.s.v.?
Denna gång är det inte lika tungt släpp som den 8:e Juli – men det finns dock guldkorn. Och som vanligt så blänker jag om att det kan förändras av någon anledning fram till släppdagen.
Sierra Nevada Hoptimum, 12512, USA, 35,5 cl, 39,90 kr, 10,4 %
Jodå, den här gamle stänkaren återkommer ”som vanligt”. Sierra Nevada uppfattas av många nuförtiden som lite passé, men jag vill hävda att de fortfarande kan koka bra ölbärs om de är på rätt humör. Den här har vi druckit förr, men om du har missat den så är det en prima humlegranat som bör provas.
Ballast Point Homework Series 7 – Session Saison, 11998, USA, 65 cl, 73,90 kr, 4,5 %
Det är ska vara någon experiment-serie som Ballast Point använder för att damma av gammal skåpmat. När dom utvecklar nya öl eller provar varianter så använder BP ett pilotsystem på sidan av för att kunna tweaka ett recept eller testa en ny humlesort eller liknande. Ibland så hittar man en bira som inte riktigt kanske är värd att gå ut som en standardöl i sortimentet – men fortfarande för bra recept för att kasta bort. Då släpper man den som en ”Homework”. Vem vet? Den kan ju bli jättepopulär, och vips så har man en öl som kan komma in och förnya sortimentet. Den här har undernamnet ”Session Saison”, vilket kan tyckas udda då stilen Saison från början är just det, en öl du ska kunna dricka ganska mycket av medans du jobbar på fältet. BP tycker själva att det här är en bra öl att ha som kamrat när du själv brygger en öl. Självklart får du dricka den även om du inte brygger själv.
Flying Monkeys Acadian Groove, 11336, Kanada, 75 cl, 96,80 kr, 10 %
De galna flygande aporna från Kanada är tillbaka igen med ytterligare en monsterflaska. Ni kommer väl ihåg ”The Chocolate Manifesto” för ett tag sen? Nu är det en Imperial Porter smockfull med lönnsirap. Om du har problem med för söta öl, så gissar jag att du håller dig undan från denna. Är du å andra sidan en sötnöt, så kan det här vara din kopp öl.
Founder’s ReDANKulous, 11682, USA, 35,5 cl, 44,90 kr, 9,5 %
På tal om reko bärs. Founder’s tillskott är en hemvändare. Denna har funnits förut på Systembolaget. Då i stor flaska. Nu återkommer den i liten flaska, vilket kan vara trevligt, för det är är en totalt sönderhumlad Imperial Red IPA. Proppad med så mycket Chinook, Mosaic och Simcoe som man kan hitta. En riktig fining enligt mig, och liten flaska kan gynna umgänget med andra människor, då den ligger och drar runt 9,5%. Good Choice. På bilden – storflaskan från förra släppet.
Borg Úlfur Úlfur Nr 17, 11474, Island, 33 cl, 43,70 kr, 9 %
Ja. Vikingarna kommer! Isländska Borg Bryghus lanserar sig i Sverige. Den första blir ”Úlfur Úlfur” – ja det ska vara två gånger. ”Úlfur” betyder helt enkelt ”varg” på Isländska, och de har en IPA med just det namnet. Följdaktligen så blir det en dubbel-varg när man gör det som en DIPA. För att krångla till det så har de även ”Úlfrun” som betyder ”vargen” och är en session-IPA. Men nog om det. Jag har inte smakat just denna, men flera andra öl från Borg och alla har hållit hög klass. Spännande med nya aktörer på svensk mark.
Contreras Valeir Blond, 11905, Belgien, 75 cl, 75 kr, 6,5 %
Ja det är klart att Belgo-filerna ska få sitt också. En somrig belgian ale kanske passar herrskapet? Storflaska och gynnsamt pris på det gör att man med lätthet kan dela denna med en kompis medans man suger det sista ur varma sommarkvällar.
Schneider Tap X Marie’s Rendezvous, 11472, Tyskland, 75 cl, 89 kr, 10 %
Tyska Schneider, som enligt mig gör den godaste Hefeweizen tillgänglig på SB idag med sin ”Mein Grünes Tap 4” släpper en specialare under sin Tap-X serie. En mäktig Weizen Bock, eller Vetebock om du föredrar Svenska? En fet vete-bira på 10% och upphumlad med Cascade humle. Kan vara intressant om du är född för sent och identifierar dig med morfar och hans kompisar?
Mikkeller Beer Geek Vanilla Shake, 11947, Danmark/Norge, 33 cl, 64 kr, 13 %
En riktigt god havre-stout förutsatt att du gillar kaffe och framför allt vanilj? Mikkeller har visat förut att han kan sin skit när det kommer till dessertöl, och även om den kanske är något enkelspårig – så är den trots allt för jefla god.
Brewdog Abstrakt 20, 11483, Storbritannien, 37,5 cl, 129,90 kr, 14,2 %
Ja, jag gnällde ju lite sist på BrewDog och sa att de har tappat ”punken”, men verkar vara på väg tillbaka lite igen. Det gäller ju inte deras Abstrakt-serie, som alltsom oftast innehåller lite galnare öl. Det här är en tolkning på efterrätten Tiramisu, och det är en strong ale bryggd med kaffe, vanilj och choklad. Duktig prislapp, såklart, men det kan vara mysigt att fiska fram en sån här ur bakfickan senare i höst när det börjar bli kyligt och din BFF är på besök. När ni då sitter i biblioteket, så sliter du fram den här efter middagen och så är kvällen fulländad.
Blaugies La Vermontoise, 11907, Belgien, 75 cl, 69,90 kr, 6 %
En sambryggning mellan Blaugies och Hill Farmstead faktiskt. En saison gjort på dinkel och Amarillo? Mjo, jag tackar jag, det låter mycket när katten skiter. Men i det här fallet så lär det vara en riktigt pang-saison, så gillar du stilen kan det här vara månadens öl hemma hos dig?
Boulevard Love Child No 7, 11450, USA, 75 cl, 149 kr, 9,2 %
Nästa ”måste-öl” är väl denna? Återigen med ett varnande finger, alltså, ”om du gillar stilen”. För det här är en Flanders Red Ale och diggar man inte det, så kan man gott somna om. Själv är jag skeptisk, men kommer förmodligen att köpa en för att testa.
OWA Ume Lambic, 11814, Japan/Belgien, 37,5 cl, 125,10 kr, 5,5 %
OWA, den Japanske bryggaren som brygger i Belgien kommer med sin plommon-lambic. Om ni kommer ihåg så fanns det en Yuzu-lambic för en tid sen? Den här är då gjord med Ume, som är en Japanskt plommonliknande frukt med karaktär av aprikos. Se där, nu vet ni det också.
—
Birra Del Borgo Stelle & Strisce, 11965, Italien, 33 cl, 29,90 kr, 5,7 %
De Italienska hingstarna på Birra Del Borgo skickar upp en laddning av sin Golden Ale.
Founder’s Mosaic Promise, 11959, USA, 35,5 cl, 26,90 kr, 5,5 %
En singel-hop bryggd med Mosaic humle och malten Golden Promise, därav namnet. Fyndigt va? Här förutsätter jag att det är en riktigt trevlig IPA, rätt och slätt. Founder’s brukar inte koka sné-bärs.
Bildkälla: Omslagsbilden är ett collage av Systembolagets pressbilder. Alla andra kort Hopmaestro.