Folköl eller Öl till Folket?

”En totalt ovetenskaplig åsikt om alkohol i matbutiker.”

Att vi i Sverige har ett hårt reglerat system för alkohol är ingen större hemlighet. Vi själva är ganska vana vid det, då vi inte vet annat. Vi är rätt införstådda med det sen barnsben också – ”…och så är det bara, punkt slut!!”. Vi vet att alkohol är farligt vid överdriven konsumtion och vi vet att många problem i hemmen orsakas av alkohol, och/eller under influenser av alkohol. Vi vet även att man inte ska köra bil när man har druckit och vi vet att man ska dricka med måtta.

Ändå så klarar vi inte av det?

Det här ska inte handla om de ”stora” reglerna vi har i Sverige, eller om att handeln borde släppas helt fri till matbutikerna. För jag tycker faktiskt att Systembolaget har en enorm hög service mot konsumenterna, trots lite historiska problem med risiga hemsidor och liknande. Det har trots allt skett en gradvis förändring genom åren, och jag vill påstå att Systembolaget är 100 gånger bättre idag än för… låt oss säga 10 år sedan. De har fortfarande en del att polera på när det gäller handläggningstider för att få in nyheter i sortimentet, men det är oväsentligt i den här artikeln.

Nej, det här lilla inlägget handlar istället om mellanskiktet. Och kanske en slipning på regelverket som kan lära oss omyndigförklarade Svenskar att ta ytterligare ett babysteg på våran enormt långa inlärningskurva för att kunna hantera alkohol.

BeavertownQuelle1

Det handlar om folköl, och var gränsen går för det. Öl (eller alkohol överhuvudtaget) får inte säljas i livsmedelsbutiker om alkoholhalten överstiger 3,5% det vet vi. Det fanns en period i Sverige mellan 1965-1977 där vi hade en klass som kallades mellanöl och det gällde öl mellan 3,5%-4,5%. Men uppenbarligen så kunde våra föräldrar inte sköta sig, då den klassen flyttades in på Systembolaget igen och hamnade tillsammans med drycker på 40-50% i alkoholstyrka igen.

Det verkar dock inte vara någon fara i Finland eller Norge, där dom har 4,5% som övre gräns. Är vi så olika? OK, Norge är inte med i EU men bara det kanske tyder på en högre mognad från början? Jag har varken lust eller ork att kolla upp statistik på leverskador eller rattfylle-frekvensen i våra grannländer, men jag har svårt att tro att det skiljer enormt mycket?

Jag vågar hävda att livsmedelsbutikerna återigen borde få chansen att få ta hand om det här. Varför skulle inte dom kunna sköta detta med ålderskontroller då de uppenbarligen är trovärdiga nog att sälja mediciner som kan orsaka lever/njurskador vid överdrivet användande och trisslotter till gemene man för att gynna speldjävulen i oss? Eller hantera dina postförsändelser och viktiga papper, som t.ex. nya körkort och andra värdeförsändelser? Man kan ju inte köpa en tändare eller energidryck idag utan att fastna i ålderskontroller på ICA. När personalen väl ser mitt fula rynkiga ansikte så fattar dom direkt att loppet är kört för mig ändå och släpper igenom mig med sin snabbkod vid utcheckningsstationen. Vad skiljer om det ligger en 20 årsgräns inlagd på öl mellan 3,5% och 4,5%??

Vad tjänar vi konsumenter på det då? Jo det ska jag tala om för Er. Jag har stört mig en längre tid på att ”alla” bryggerier numera tävlar om vem som kan göra en smakrik och intressant folköl. Visst, det är väl tacknämligt att man kämpar för att få ner alkoholhalten och kunna komma in på livsmedelskedjorna, men till vilket syfte? Vill man tulla på smakregistret så till den grad, att man släpper fram olika öl som tyvärr inte smakar OK. För det är sant. Hur många här inne säger högt och tydligt att man skall gå till Coop/Ica/Hemköp och köpa den där otroligt goda ölen från Spendrups/Carlsberg och ha till middagen när gästerna dyker upp? Räck upp en hand i så fall. Nej, du går till Systembolaget och köper en öl som du förväntas bjuda på när det är festiviteter eller när ska vara lite finare nivå på spektaklet.

Jag köper inte dom där folkölen. Eller jo det gör jag faktiskt. En gång! För även jag lever på hoppet, att någon gång snart, så kommer något bryggeri att knäcka koden och kanske lyckas med den där kanonfina ölen som hamnar under 3,5% fastän det är skitsvårt, eller snudd på omöjligt. Men det finns inte en enda folköl som jag springer och köper reguljärt just för att den är pangfin. Men jag tror inte det kommer att ske. Jag hoppas… men jag tror inte det, för då skulle den redan finnas i matbutiken. Alkoholen är en smakbärare av rang, och tar du bort den eller sänker den för mycket så försvinner en dimension. Det blir som att kolla på en film utan ljud, eller i alla fall väldigt dåligt ljud.

SirenLoveOfWork

Låt oss titta på lite snabbt vad vi skulle kunna köpa på lokala livsmedelsbutiken om gränsen låg på max 4,5%. Nedanstående lista är ett axplock av cirka 240 olika sorter som är listade på Systembolaget idag, 88 av dom är svenska. Jag är övertygad om att om en höjning till 4,5% trädde i kraft, så skulle utbudet explodera och fler välgjorda ”mellanöl” skulle leta sig in i sortimentet.
Utan inbördes rangordning eller om den är god eller inte. Det får ni bestämma själva.

 

All In Brewing Your Lips Taste… 4,0%
Beavertown Neck Oil IPA 4,3%
Beavertown Quelle Saison 4,1%
Bedarö Bitter 4,5%
Boon Kriek Lambic 4,0%
Brekeriet Vieille Saison 3,6%
Brewdog Dead Pony Club 3,8%
Brewdog My Name is Little Ingrid 4,4%
Brewski Tropic Sneeze 4%
Camden Pale Ale 4,0%
Carlsberg Hof 4,2%
Corona Extra 4,5%
Crooked Stave Vieille Artisenal 4,2%
Pang Pang Hops ’N’ Weisse 4,5%
Dugges All The Way Session IPA 4,2%
Dugges Tropic Thunder 4,5%
Dugges Reign in Raspberry 4,5%
Eskilstuna Ölkultur Mellanöl 4,2%
Fullers Black Cab Stout 4,5%
Guiness Draught 4,2%
Hantverksbryggeriet Sotaren Oatmeal Stout 4,3%
Kilkenny 4,3%
Klackabackens Pilsner 4,2%
Krusovice Cerne 3,8%
Liefmans Fruitesse 3,8%
Lindemans Apple 4,0%
Melleruds Utmärkta Pilsner 4,5%
Mikkeller K:rlek Vår/Sommar 4,5%
Mohawk Anything Gose 3,8%
Nils Oscar Belgo Pale Ale 4,4%
Ska Brewing Rudie Session IPA 4,5%
Sigtuna Organic Ale 4,5%
Siren/Hill Farmstead Love of Work 3,6%
Stone Go To IPA 4,5%
Tempel Brygghus Isotonic 4,5%
o.s.v.

LindemansApple

Just det! Helt plötsligt så dyker det upp en massa godsaker som finsmakare gladeligen springer benen av sig för att få tag på. Hur trevligt skulle inte det vara att plocka med sig en eller två Stone Go To IPA när du ändå är och köper tvättmedel och köttfärsen till taco-myset en fredag kl 18:15. Eller en Dugges All The Way Session IPA till söndagsgrillen?

”Men du får väl planera dina inköp som vi alltid har gjort?” säger tvivlaren. Ja, visst, men jag är lite emot det här med att ha medborgare i koppel, och att tvinga in folket i fållan. Tänk Er explosionen som skulle kunna ske i utbudet. Helt plötsligt så skulle det kanske vara lönt för en importör att plocka hem en amerikansk session-IPA för att t.ex. Axfood har efterfrågat den. Det skulle få lönsamhet i volymerna och kunderna skulle få tillgång till färskare varor.

Eller, ditt lokala hantverksbryggeri skulle kunna få större svängrum och göra just den där superbra och välsmakande matölen och faktiskt kunna leverera den till närmsta matbutik utan att skicka den 30 mil eller mer till Systembolagets varudepå för utförsel till kund via Systembolaget. Bryggeriet tjänar på det, butiken tjänar på det, kunden tjänar på det och framför allt, miljön tjänar på det.

Jag ser inte det problemet som våra makthavare ser i alkoholen? Jo, jag ser och förstår självklart problemet, men jag förstår inte skillnaden i om någon kör rattfull berusad av alkohol såld av Systembolaget eller Coop? Jag förstår inte heller skillnaden i att någon far illa i hemmet av en berusad familjefar, när den personen med största sannolikhet har druckit ett halvt flak Slots Guld han köpte på sin reguljära inköpsresa till Tyskland och inte på de där två flaskorna Bedarö Bitter han köpte på ICA? Jag sticker kanske ut näsan lite långt här, och det är jag fullt medveten om, Men min tro är ändå att en sansad syn på alkohol inte kommer av förbudsregler och snäva reglementen. Den som vill och behöver få tag på alkoholen, får tag på den ändå.

Där börjar jag snudda ämnet ”Den höga alkoholskatten i Sverige och varför Svensson köper Norrlands Guld Export i Tyskland – Vem tjänar och vem förlorar?” och det tänker jag inte gå in på här. Det får bli någon annan gång, när jag är tillräckligt irriterad på det.

Nej, ge oss lite förtroende och höj gränsen till 4,5% och låt Systembolaget fokusera på alkoholstarkare och exklusivare öl som drar mot 8-10% eller över. Om vi sköter det snyggt så kanske vi kan höja gränsen till 5% om några år… eller t.o.m. till 5,2%? Då innehåller listan över 1000 sorter att välja på.

/ Hopmaestro

Bildkällor: Jag själv. Och alla öl på bilderna innehåller 4,5% eller mindre.

DuggesBC

2 reaktioner på ”Folköl eller Öl till Folket?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *